Många betvivlar fackets förmåga
Var tredje SIF-medlem är nöjd med sitt fack och har varken övervägt att gå ur eller funderat på vad de egentligen får för avgiften. Det visar en färsk studie om synen på SIF.
Få är missnöjda. Men alldeles för många är liknöjda. Hotet är inte att de går till ett annat fackförbund, utan att de stannar utanför, säger Caroline Söder, chef för SIF:s yrkes- och medlemsgruppsenhet.
Studien baseras på telefonintervjuer med 550 vanliga medlemmar, 200 nya medlemmar och 96 direktanslutna till a-kassan.
På frågan om de är nöjda med SIF svarar över 40 procent av de nya de som gått med senaste halvåret att de varken är nöjda eller missnöjda. Bara 4 procent uttrycker sitt missnöje. För medlemmar i allmänhet är motsvarande siffra 36 respektive 12 procent.
Vi måste arbeta mer med att synliggöra innehållet i medlemskapet, vad man får för pengarna, säger Caroline Söder.
32 procent har under senaste året funderat på att gå ur SIF och de flesta har i så fall tänkt vara oorganiserade. 57 procent har funderat på "vad de egentligen får för fackavgiften".
Det låter som en sund skepsis?
Absolut. Det är klart man ska fundera. Men många känner inte till vad vi gör, det vill vi ändra på.
SIF upplevs som tryggt, stabilt, demokratiskt och solidariskt. Andra kvalitéer som medlemmarna sätter högt hos sitt önskefack, som modernt och nytänkande, tycker 36 procent stämmer på SIF. Aktivt och lyssnar till de unga får 39 procent.
De traditionella frågorna är viktiga. Det är grundbulten. Men det förväntas mer av oss, att vi är lyhörda, ger stöd till utveckling i yrket och är pådrivande, säger Söder.
Högst betyg får SIF för förhandlingar och för stöd till den som har en konflikt på jobbet.
Annat som betraktas som viktigt, men där medlemmarna betvivlar SIF:s förmåga är rollen att påverka samhället. 64 procent anser den viktig, men bara 27 procent ger insatserna godkänt.
Att stärka enskilda i sin yrkesroll sätts högt. Men bara 31 procent tycker att SIF lyckas.
83 procent tycker att SIF ska bidra till industrins förnyelse och tillväxt, men bara 28 procent tycker att förbundet lyckas. Att ta bort osakliga löneskillnader tycker 88 procent är viktigt och 39 procent tycker att SIF är bra på det.
I stort sätt tycks man anse att vi arbetar med rätt frågor, men andelen som ger oss bra betyg är för låg. Vi har enbart mätt attityder och vet inte om det grundar sig på tro eller erfarenhet. Där återstår att borra djupare, säger Caroline Söder.
61 procent av de nyblivna sifarna tog själva kontakt för att bli medlemmar. Bara 14 procent blev kontaktade av en representant för SIF.
TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999
Nästan varannan tror sig ha svårt att få liknande jobb
Var tredje medlem skulle vilja byta arbetsplats, men 45 procent tvivlar på att det skulle vara lätt att få ett jobb med liknande lön, villkor och innehåll.
16 procent svarar absolut ja, det är lätt att få ett likvärdigt jobb. 29 procent tror det är möjligt och 9 procent svarar kanske.
Nio av tio anser det viktigt att SIF arbetar för bättre möjligheter till kompetensutveckling. Däremot tycker bara 37 procent att SIF är bra på det. Hela 44 procent har inte märkt något.
TZ