Inom radio/tv-handeln är 65 procent av de anställda män. Där jobbar 29 procent av de anställda deltid.
Att det framför allt är kvinnor som hamnar i deltidsfällan, med lägre lön, pension och a-kassa, är ingen nyhet, men nu har Stefan Carlén, förbundsekonom på Handelsanställdas förbund, i en studie tagit fram siffror, svart på vitt, hur det ser ut.
Unga människor, oavsett kön, jobbar ofta deltid inom handeln, men i 30-årsåldern förändras det mönstret. Då är det kvinnorna som fortsätter med deltidsjobben. Branscher med fler män har fler heltidstjänster, men även inom kvinnodominerade branscher är det männen som får heltidsjobben. Av de anställda inom skobranschen är t ex endast 4 procent män, men 61 procent av dem har heltidsjobb (till skillnad från kvinnorna i branschen, där endast 21 procent har heltidsjobb).
Inga skillnader i konsumtionsmönster eller öppettider kan förklara skillnaderna mellan branscherna, alltså går det att organisera arbetet inom handeln på heltider, konstaterar Stefan Carlén.
Exporterad rasism
Bistånd och utländska aktivister kan bidra till att sprida föreställningar om ras och etnicitet som tidigare inte fanns i mottagarlandet. Det konstaterar Örjan Bartholdson i en doktorsavhandling vid socialantropologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Han har studerat Brasilien, där det enligt honom tidigare inte fanns någon institutionaliserad rasism, men där det nu bildats en afrobrasiliansk rörelse och man börjat kvotera in svarta till universitet och offentlig sektor. Örjan Bartholdson visar hur biståndsgivare med förutfattade meningar sprider föreställningar om ras och etnicitet i ett land som haft en tradition av etnisk jämlikhet.
Rasistiskt språk i Härryda
Ombudsmannen mot etnisk diskriminering , DO, stämmer Härryda kommun för diskriminering av en man som kommer från Gambia. Mannen trakasserades och utsattes för nedsättande och rasistiska tillmälen av både chefen och en del arbetskamrater på ett av kommunens gruppboenden, där han arbetade. Istället för att försöka göra något åt trakasserierna så beslutade kommunen att flytta honom till en annan arbetsplats, med lägre lön som följd. DO anser att kommunen brutit mot lagen om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet.
- Ett nedsättande och rasistiskt språkbruk, integritetskränkningar och uteslutning är relativt vanliga upplevelser för svarta personer i Sverige. Det visar vårt arbete med gruppen. Detta återspeglar synsätt som går tillbaka till rasismen i dess nakna form, föreställningar om människors olika värde utifrån hudfärgen. Det här är känsligt och inget man vill erkänna, därför sopas svartas upplevelser under mattan. Det är därför viktigt att synliggöra problemet och få det prövat i domstol och visa att möjlighet till upprättelse finns, säger
Katri Linna, Ombudsman mot etnisk diskriminering.
På
www.do.se finns en rapport om diskriminering och rasism bland ungdomar med afrikansk bakgrund.
Kvinnor i Stockholm arbetar mycket
Åländskorna är de kvinnor som lönearbetar mest i Europa - 77 procent.
Lägsta förvärvsfrekvensen har kvinnor i södra Italien - i Puglia är exempelvis andelen kvinnor som lönearbetar 27 procent. Det är lägst i Europa.
Kvinnorna i Stockholm kommer på delad tredje plats i Europa, med 73 procent.
(Källa: Eurostat/Paraplyprojektet)