Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lyckad satsning för utlandsfödda ingenjörer

För fem år sedan startade de första utbildningarna i yrkessvenska för ingenjörer. Sedan dess har 600 personer passerat klassrummen. I dag har sju av tio gått vidare till jobb eller en påbyggnadsutbildning inom sitt yrke.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 21 november 2013, kl 10:37
2001 startades den första Sfx-utbildningen i Sverige, en utbildning som snabbt skulle göra det möjligt för utrikesfödda läkare och sjuksköterskor att klara de prov och test som krävs för svenska yrkeslegitimationer. Sfx har sedan dess vuxit till ett samarbete mellan samtliga kommuner i Stockholms län och i dag finns utbildningar för nio olika yrkesområden, bland annat ekonomer, samhällsvetare och ingenjörer. Ingenjörsutbildningarna fyller i dag fem år och med blicken bakåt kan man konstatera att satsningen blivit en stor framgång.  

- Det har gått jättebra. Vid en utvärdering har vi sett att tiden till ett jobb har förkortats drastiskt och allt fler tar tillvara på sin kompetens och får jobb inom det yrke de utbildats för, säger Sam Yildirim, initiativtagare till utbildningssatsningen på Länsstyrelsen i Stockholm.

 Tanken med utbildningarna är att de ska vara individuella och flexibla. Kurserna startar med intensivutbildning i svenska, för att övergå i studier på KTH. Man hjälper också till med cv-skrivning för att matcha mot näringslivet.

- Jobbar man tillsammans kan man bryta de mekanismer som försenar människors inträde på den svenska arbetsmarknaden. Kommer man från ett annat land så väntar man först på uppehållstillstånd, sen ska man läsa svenska och lära sig företagskulturen i Sverige. Det tar lång tid och de två första åren har avgörande betydelse för att ta tag i sin framtid i det nya landet. Man måste få hjälp med att definiera: Vad är min utbildning värd? Hur ska jag göra för att ta tillvara eller komplettera min utbildning? Och var finns jobben? säger Sam Yildirim.

Riksrevisionen har granskat effekten av statliga insatser för akademiker med utländsk utbildning och räknat ut att den samhällsekonomiska vinsten blir 40 miljoner kronor om etableringen för 700 akademiker påskyndas med en månad.

- Alla tjänar på att ta tillvara på kunskap. Studenterna hinner knappt läsa klart sina utbildningar innan arbetsmarknaden drar i dem. I kväll har vi bjudit in de ingenjörer som fått jobb. De får berätta hur de gick tillväga och varför de lyckats. De studenter som går utbildningarna nu kommer också att få tillfälle att träffa representanter för näringslivet.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.