LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist kan ordet hyllvärmare. Många policydokument från fackliga förbundskontor har blivit just det. Ändå är det där man måste börja: formulera fakta och ståndpunkter och uppmana medlemmarna att diskutera dem.
"Facklig policy mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning eller könsidentitet" heter LO:s nya lilla röda häfte för samtal på arbetsplatser och utbildning av fackliga förtroendemän.
Att könsöverskridande identitet från årsskiftet är ny grund för diskriminering enligt lagen och vad olika termer betyder förklaras i foldern, som avslutas med diskussionsfrågor om vad facket ska göra.
Hur gör man för att inte den också ska bli hyllvärmare och frågorna ord i verksamhetsberättelser? Paneldeltagarnas svar gläntade på dörrar till lång samlad erfarenhet av facklig kampanjstrategi.
- Med kunskap och utbildning gör vi diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet till en facklig kärnfråga, där kollektivavtal är grunden, arbetsklimat en arbetsmiljöfråga och diskriminering något det ska finnas planer för hur facket hanterar i samarbete med arbetsgivaren, slog LO:s vice ordförande fast.
Från några LO-förbund redovisades olika sätt som man arbetar på för att motverka diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt). Seko har till exempel satsat på handledare som fått utbildning i hbt-frågor genom RFSL och som sedan själva ska utbilda lokala fackliga förtroendemän.
Kommunal utbildar två fackliga förtroendemän i varje avdelning i jämställdhet och mångfald där hbt ingår, så att de sedan kan ta upp frågorna på arbetsplatser.
- Folkbildningstanken är det enda som fungerar, motiverade Sekos ombudsman My Billsten.
Hotell- och restaurangfacket har bara facklig förtroendeman på var tionde arbetsplats och därmed svårt att nå varje medlem.
- Vår första mångfaldsplan 2001 blev den där hyllvärmaren, erkände andre ordförande Therese Hulthén. Men i maj i år antog vår kongress en handlingsplan för hur vi arbetar mot olika sorts diskriminering var för sig.