Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Linda liftar till jobbet

Linda Önnby bor i Malmö och arbetar som forskare på Kemicentrum i Lund. Varje dag sedan hösten 2005 har hon liftat fram och tillbaka - en sträcka på drygt fyra mil.
Förutom att det är gratis och att Linda tjänar en kvart jämfört med att ta bussen har hon upplevt många spännande möten.
Ola Rennstam Publicerad

Hur kom det sig att du började lifta till jobbet?
- Jag behövde köpa nytt busskort och hade bara en vecka kvar på höstterminen. Eftersom jag tidigare hade liftat mellan Malmö och Lund på helgerna tänkte att jag provar även till skolan. Och det visade sig gå superenkelt och sen har jag bara fortsatt.

Kommer du aldrig sent till jobbet?
- Det låter konstigt men det händer aldrig, sju minuter är det längsta jag fått vänta. De gånger det tar längre tid är efter rusningstid. Men det går lätt eftersom det är jättemånga som singelkör, det är lite sorgligt att så många som åker själva. Bussen tar 45 minuter från dörr till dörr, att lifta tar en halvtimma. Jag står vid en plats där många kör förbi och bilisterna behöver bara stanna till ett par sekunder.

Är det inte läskigt att hoppa in i en främmande persons bil?
- Jag har suttit i så många bilar så jag reflekterar inte över det längre. De jag åker med ska själva till jobbet, de är trevliga människor och det har blivit många spännande möten genom åren. Det är som en som en kick ibland, man möter en intressant person som man kanske aldrig mer träffar igen.

Vilka är dina bästa tips för att få lift?
- Skylten bör ha en vit bakgrund med svart text och gärna ha ett frågetecken efteråt. Det visar på en viss ödmjukhet. Annars ska man se glad och snäll ut. Jag brukar inte ha mössa under vintern, då kan man se lite hemlig ut. Och när det är mörkt har jag en cykellampa så att bilisterna kan se skylten. Jag tror man ska försöka vara smidig och undvika stora väskor och djur. Två personer funkar, tre är ett gränsfall. Man ska gärna stå vid en lämplig ficka eller vid ett trafikljus där bilar stannar till, då kan man få ögonkontakt med bilisten och folk känner sig tryggare.

Finns det en viss typ som låter dig åka med?
- Det är fler män än kvinnor, och fler yngre än äldre. De flesta jobbar på universitetet eller på något teknikföretag. Sony Ericsson är en av de största arbetsgivarna här omkring så det är många anställda därifrån.

Varför är vi så dåliga på att lifta i Sverige?
- Många jag åker med förstår inte hur jag vågar så det bygger kanske på någon slags rädsla. Och jag kan förstå dem. Men det är tråkigt att man måste vara extra försiktig som tjej när liftningen är så ypperligt bra.

Brukar du också lifta till din arbetsplats? Eller tar du dig till jobbet på något annat kul sätt? Hör av dig till brev@kollega.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.