Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ledig med 70 procents lön

Två månaders ledighet med 70 procents lön. Det har Semcon erbjudit sina konsulter. Men modellen kritiseras av Unionenklubben.
Ola Rennstam Publicerad
Semcon erbjuder konsulter 100 procents ledighet med 70 procent av lönen.

I finanskrisens spår har företagen visat stor uppfinningsrikedom för att skära kostnader. Bland annat har flera sinnrika varianter på lönesänkningar och arbetstidsförkortningar sett dagens ljus. Senast i raden är konsultföretaget Semcon, som erbjudit sina anställda följande modell: 100 procents ledighet med 70 procent av lönen. Förslaget har dock avvisats av bolagets Unionenklubbar.

Hur resonerar ni? Som utomstående låter erbjudandet ganska generöst.
- Man kan tycka det, men från klubbens sida kan vi inte acceptera försämrade villkor mot det centrala avtalet. Det skulle medföra nackdelar för medlemmarna; bland annat kan a-kassan och Unionens inkomstförsäkring påverkas om man skulle bli uppsagd under perioden man är hemma, säger Roland Kristiansson, klubbordförande på Semcon i Göteborg.

Efter klubbens nej har Semcon valt att lägga fram erbjudandet till vissa utvalda medarbetare som för tillfället stod utan uppdrag. En handfull anställda på Semcons kontor i Göteborg har, trots fackets varning, nappat på företagets förslag.

- Vi rekommenderar att inte ta det här erbjudandet, men det är förstås upp till var och en att bestämma. Det kan ju finnas några individer som ändå tänkt ta ledigt, säger Roland Kristiansson.

Erbjudandet om ledighet med lön gäller maximalt två månader. Men någon rundresa i Långtbortistan är dock inte tal om för den som tackat ja. Den anställde måste nämligen vara tillgänglig i telefon och kunna inställa sig dagen efter att företaget tagit kontakt om återgång.

Under 2009 har Semcon sagt upp flera hundra personer runt om i landet. Men nu räknar branschen med att botten är nådd och att konjunkturen är på väg att vända.

- Motiveringen till förslaget var att man ville spara utan att behöva säga upp konsulter för att man räknar med att de behövs inom en snar framtid och vill då behålla kompetensen i företaget. Skillnaden mellan konsultbranschen och tillverkande företag är att vi inte kan lägga tjänster på hög och sälja senare. Det är en färskvara, säger Roland Kristiansson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.