Det borde vara en given succé: pengar till studielitteratur och kursavgifter på totalt 11 500 kronor.
Ändå är det betydligt färre än väntat av Unionens medlemmar som söker. När studiestiftelsen bildades var tanken att pengarna skulle räcka i minst tio år. Nu har den tiden gått och än så länge har bara cirka 70 av de ursprungliga 350 miljoner kronorna använts. Skulle utbetalningarna fortsätta i samma takt skulle pengarna räcka i 35 år till.
- Vi hade en topp för fyra år sedan och då trodde vi att det skulle fortsätta uppåt eller åtminstone hålla sig på samma nivå, säger stiftelsechefen Ulf Sjöberg.
Orsakerna till att det inte blivit så är flera, tror Ulf Sjöberg. En förklaring är att många sökande går hela högskoleprogram och har fått alla pengar de har rätt till, en annan att företagen ofta står för kostnaderna när anställda studerar vid sidan om jobbet.
Målet är nu att snabba upp användandet. Därför har stiftelsen beslutat om regelförändringar från den 1 november. Liksom tidigare är maxbeloppet som går att få ut 2 875 kronor per termin. Men begränsningen av kurs- och kåravgifter på max 500 kronor per termin vardera slopas. Även begränsningen till 1 500 kronor per termin av ersättningen för teknisk utrustning och datorprogram försvinner.
Dessutom kvalificerar sig den som tidigare nått maxbeloppet 11 500 kronor för nya pengar efter tre år utan stöd. Andra gången går det dock att få max 5 750 kronor.
Ytterligare en förändring är att det räcker med att ha varit studerandemedlem i ett år för att ansöka vid övergång till jobb eller egenföretagande. Tidigare krävdes tre års medlemskap.