- Det är den absolut viktigaste frågan för våra medlemmar, 37,5 timmar är väldigt värdefullt för dem, säger avtalsansvarig Albert Sundqvist.
En annan het potatis är ob-ersättningen. Även här vill arbetsgivaren ändra dagens system så att de anställda får ut ersättning i pengar, medan Unionen vill behålla modellen med att kompenseras med tid.
- Det nuvarande kollektivavtalet innebär en stor fördel för dem av våra medlemmar som har ob, de får ytterligare en förkortning av arbetstiden. Arbetsgivarna vill ha en anpassning till de modeller som tillämpas i den övriga tjänstesektorn, säger Albert Sundqvist.
En annan hård nöt att knäcka är vilka regler som ska gälla kring förläggningen av sommarsemestern. I det nuvarande avtalet kan arbetsgivaren sprida semestern mellan maj till september.
- Vårt krav är att man ska gå på semesterlagens regler. Det vill säga att våra medlemmar ska få rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti, säger Albert Sundqvist.
Förhandlingarna mellan Unionen och Apoteket har pågått från och till under våren, och återupptogs i dag, onsdag. Parterna står än så länge långt ifrån varandra.
- Problemet är att båda parter anser att samma frågor är viktiga, säger Albert Sundqvist.
Den 1 juli i år avregleras Apotekets monopol, vilket innebär att fler aktörer kommer att få sälja receptfria mediciner.
- Nu när Apoteket ska konkurrensutsättas vill arbetsgivarna göra kollektivavtalet till ett attraktivt branschavtal för att de företag som etablerar sig ska bli medlemmar i Almega.
Unionen har cirka 200 medlemmar som arbetar på Apotekets huvudkontor samt kundtjänst.