Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Låsta positioner kring Apoteksavtal

Veckoarbetstid och ob-ersättning. Det är stötestenarna i förhandlingen om nytt apoteksavtal.
- Vi har många frågor kvar att lösa. Det är väldigt olyckligt att det är så låsta positioner, säger Albert Sundqvist på Unionen (till höger på bilden).
Ola Rennstam Publicerad 29 april 2009, kl 13:41
Det är låsta positioner i förhandlingarna om ett nytt Apoteksavtal.
Unionens medlemmar på Apoteket har idag en arbetsvecka på 37,5 timmar. Men om arbetsgivaren får som den vill kommer de snart tvingas arbeta betydligt mer. I förhandlingarna om ett nytt avtal kräver företaget nämligen att veckoarbetstiden förlängs till 40 timmar. Unionen kräver å sin sida att den nuvarande arbetstiden bibehålls.

- Det är den absolut viktigaste frågan för våra medlemmar, 37,5 timmar är väldigt värdefullt för dem, säger avtalsansvarig Albert Sundqvist.

En annan het potatis är ob-ersättningen. Även här vill arbetsgivaren ändra dagens system så att de anställda får ut ersättning i pengar, medan Unionen vill behålla modellen med att kompenseras med tid.

- Det nuvarande kollektivavtalet innebär en stor fördel för dem av våra medlemmar som har ob, de får ytterligare en förkortning av arbetstiden. Arbetsgivarna vill ha en anpassning till de modeller som tillämpas i den övriga tjänstesektorn, säger Albert Sundqvist.

En annan hård nöt att knäcka är vilka regler som ska gälla kring förläggningen av sommarsemestern. I det nuvarande avtalet kan arbetsgivaren sprida semestern mellan maj till september.
- Vårt krav är att man ska gå på semesterlagens regler. Det vill säga att våra medlemmar ska få rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti, säger Albert Sundqvist.

Förhandlingarna mellan Unionen och Apoteket har pågått från och till under våren, och återupptogs i dag, onsdag. Parterna står än så länge långt ifrån varandra.
- Problemet är att båda parter anser att samma frågor är viktiga, säger Albert Sundqvist.

Den 1 juli i år avregleras Apotekets monopol, vilket innebär att fler aktörer kommer att få sälja receptfria mediciner.
- Nu när Apoteket ska konkurrensutsättas vill arbetsgivarna göra kollektivavtalet till ett attraktivt branschavtal för att de företag som etablerar sig ska bli medlemmar i Almega.

Unionen har cirka 200 medlemmar som arbetar på Apotekets huvudkontor samt kundtjänst.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.