Det råder en myt om att det är den strikta anställningsskyddslagen, las, och dess regler om turordning som ligger bakom den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige. Arbetsgivare vågar inte anställa unga oprövade kort, eftersom det skulle vara så svårt att göra sig av med dem om de inte funkar.
- I själva verket är det ganska enkelt för en arbetsgivare att pröva en ung oerfaren person, säger Samuel Engblom, jurist vid TCO, och pekar på både möjligheten till provanställning och nya vikariatsregler.
Vid driftsinskränkningar är det heller inte de unga som får gå, visar statistik från SCB. De unga i gruppen 15-24 år utgjorde under 2008 bara 2,5 procent av dem som förlorat jobbet på grund av arbetsbrist. Av dessa fick majoriteten dessutom nytt jobb mycket snabbt - andelen som var arbetslösa mer än ett halvår var så liten att den inte ens gick att mäta.
- Ungdomar har i kraft av en modernare utbildning ett försprång framför äldre. Unga som blivit av med jobbet på grund av arbetsbrist har en stark ställning på arbetsmarknaden.
Att Sverige trots allt har en hög ungdomsarbetslöshet beror inte på att vårt anställningsskydd är striktare än andra länders (enligt OECD:s index är det svenska anställningsskyddet det tionde mest liberala av 30 studerade länder) utan på stora ungdomskullar i kombination med en lågkonjunktur och arbetsgivarnas krav på utbildning, menar TCO.
Fakta
TCO:s fem förslag mot ungdomsarbetslösheten:
- Alla unga har rätt till fullständiga gymnasiebetyg (satsa på komvux och folkhögskolor)
- Alla unga som vill studera på högskolan ska få möjlighet till det.
- En aktiv arbetsmarknadspolitik för unga
- Ett nationellt generationsväxlingsprogram.
- Introduktionsplatser i avtal mellan arbetsmarknadens parter.