Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lärlingar blir utan anställningsskydd

Lärlingar från gymnasiet ska inte kunna åberopa las. Det föreslår LO:s arbetslivschef som utrett lärlingsfrågan på uppdrag av regeringen.
Johanna Rovira Publicerad

Nästa höst kommer lärlingsutbildningar att bli en del av den vanliga gymnasieskolan. Det innebär att många fler elever ska ut som lärlingar på arbetsmarknaden och Irene Wennemo, chef för LO:s arbetslivsenhet, är övertygad om att det kommer att dyka upp tvister som rör lärlingarnas villkor.

- Det har hittills varit ett väldigt rättsosäkert läge och rått ganska stor förvirring om vad som gäller när det händer något. Vissa branscher har erfarenhet av att ha lärlingar medan det på andra områden inte förekommit alls, säger Irene Wennemo.

Hon föreslår att lärlingar undantas från lagen om anställningsskydd, las, och att det istället instiftas en lärlingslag. Men det ska vara upp till arbetsmarknadens parter att förhandla fram vilka villkor som ska gälla och om lärlingen ska vara anställd eller inte. Skola, arbetsplats och elev får teckna utbildningskontrakt om en lärling ska anställas och anställningen upphör när utbildningen är klar eller om kontraktet bryts.

Utredningen föreslår även modeller för kvalitetssäkring och att den förordning som ger ett kompletterande skydd vid arbetsskada, omfattar även lärlingarna, oavsett om de är anställda eller inte.

Några av Unionens avtalsområden har redan regler om så kallad introduktionslön, som ligger på 75 procent av lägstalönen. Introduktionslönen ska kunna tillämpas i max 12 månader för oerfarna yngre tjänstemän om det finns ett av facket godkänt utbildningsprogram. Regeln finns bland annat i tjänsteavtalet för transportbranschen och avtalet med Almega tjänsteföretagen.

- Jag har under mina åtta år som ombud aldrig träffat på en arbetsplats som tillämpat introduktionslön, säger Anders Westholm, förhandlande ombudsman för tjänsteavtalet för transportbranschen på Unionen.

- Personligen anser jag att lägstlönen i avtalet är såpass låg att det inte finns något behov av introduktionslön. Men det finns inget yrkande från någon av parterna att ta bort den, så det är stor chans att introduktionslönen blir kvar i nya avtalet.

- Introduktionslön förekommer ytterst sällan, säger Gunilla Bäcklund, central ombudsman på Unionen.

 - Visst finns det en del företag som jobbar seriöst med utbildning, men rent krasst är det så att lärlingar är ett sätt för arbetsgivarna att få billig arbetskraft. Och i dagens lågkonjunktur får företagen arbetskraften nästan gratis från Arbetsförmedlingen genom olika former av anställningsstöd, bidrag eller praktikplatser. I andra branscher där det är ont om arbetskraft kanske arbetsgivarna är mer intresserade av att skaka fram platser.

Fakta

Utdrag ur löneavtalet med Almega tjänsteföretagen:

Introduktionslön kan tillämpas under förutsättning att

  • introduktions- och utbildningsprogram samt tidsplan har godkänts av den lokala fackliga organisationen och
  • tjänsteman saknar erfarenhet av aktuella arbetsuppgifter.

Introduktionslön gäller för nyanställda som vid tillträdet är i åldern
18-23 år och som ska genomgå planerad utbildning i anslutning till arbetet.
Lönen för sådan tjänsteman kan uppgå till lägst 75 % av lägsta lön för tjänsteman som fyllt 18 år. Introduktionslön får utgå under högst 12 månader, dock längst under den överenskomna introduktionstiden

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.