Att män på chefsposter utser andra män till chefer är den främsta förklaringen till att det finns så få chefer. Det anser en majoritet av alla de drygt 1000 personer, som svarat på Poolias frågor. Trots att män är den grupp som tvivlar mest på förklaringen anar ändå 54 procent att det är främsta orsaken till att det finns få kvinnor i toppen.
Nästan en fjärdedel av männen tror dock att det beror på att det finns för få kompetenta kvinnor. En uppfattning som bara delas av sex procent av de tillfrågade kvinnorna och förmodligen ingen av de kvinnor som kommit till Poolias debatt för att få veta vad det krävs för att fler kvinnor ska bli chefer.
- Vi känner igen en del av det här från våra egna undersökningar, sade Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, som var en av debattdeltagarna.
- Vi jobbar för föräldravänliga arbetsplatser och för att lyfta goda förebilder genom till exempel Guldnappen. Som chef är det viktigt att hjälpa till att sätta gränser.
Totalt ansåg 82 procent i Poolias undersökning att det vore bra med fler kvinnliga chefer, något som förvånade Margret Atladottir, chefredaktör för Nöjesguiden
- Jag tycker det är konstigt att det inte är 100 procent. Det är sjukt att folk blir så provocerade av att se en tjej i en roll som tidigare hafts av en man. Om en kvinna gör ett misstag får hon så otroligt mycket mer skit för det än sina manliga kollegor.
- Vi har inte råd att tappa hälften av vår ledarkompetens bara för att de är kvinnor, sade Fredrik Bohm, rektor för ett ledarutvecklingsföretag som coachar unga kvinnor.
Att kvotera in kvinnor till chefspositionerna för att komma tillrätta med missförhållandena är det bara en dryg fjärdedel av de tillfrågade som vill. Bara 18,6 procent av männen tycker det är en lösning. Bland norrlänningarna var det dock så många som 37 procent som är för kvotering.
- Jag har tappat tålamodet och tror att det är kvotering som gäller om vi ska se något resultat, sade Cecilia Stål som varit ledare i 16 år.