- Självklart betalar inte arbetsgivarna för arbete som de i dag får utfört gratis, säger Charlotta Krafft som undersökt manliga och kvinnliga akademikers vilja att göra karriär.
I praktiken är det många kvinnor som redan på handläggarnivå utför chefsjobb och tar chefsansvar.
- Fast jag tror inte att vi från facket kan gå ut och säga åt kvinnorna att inte utföra de här uppgifterna. Det skulle ha alltför stora återverkningar på den svenska tillväxten. I stället måste det kvinnorna uträttar synliggöras.
Men det finns flera orsaker till att det oftare är män än kvinnor som sitter på chefsjobben. Enligt Charlotta Krafft hävdas det ofta att kvinnor tackar nej till chefsjobb de erbjuds, något som arbetsgivarna tolkar som att kvinnor inte vill.
- Ska man se det ur ett facklig perspektiv så handlar det om arbetsvillkoren. Om man verkligen tänkte i termer för att underlätta för kvinnor att bli chefer skulle man ändra i arbetsorganisationen och såväl manliga som kvinnliga chefers arbetsvillkor.
En möjlighet erbjuder de hushållsnära tjänsterna, anser Charlotta Krafft.
- Det är inte så himla dåligt, man behöver en massa praktisk hjälp för att få arbetet att funka. En högre grad av flexibilitet är också bra, det ökar valfriheten att kunna välja att jobba hemma.
Ytterligare en sak som lyfts fram i undersökningen är att kvinnor värderar arbetsgemenskapen högre än vad män gör, något som skulle kunna vara ett hinder för dem att göra karriär. Det skulle dock gå att råda bot på om det fanns fler alternativa karriärvägar och till exempel mentorstöd, enligt Charlotta Krafft.