Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kurer för solsjuka

Man ska ju inte klaga över vädret när det äntligen blivit sommar, men faktum är att för mycket sol och värme kan vara direkt livsfarligt. Här är några tips på hur du skyddar dig mot farlig sol och olidlig hetta.
Johanna Rovira Publicerad

Solsting, eller värmestress, är den tredje vanligaste dödsorsaken i världen. Risken att drabbas på våra breddgrader är väl inte så överhängande, men blir det en riktigt het sommar, eller om du åker utomlands, är det bra att veta hur du skyddar dig mot bestående hjärnskador eller till och med döden.

Symptomen på värmestress är att du känner dig varm och slutar svettas. Handflator och fotsulor känns brännande och du kan få psykiska symptom som aggressivitet, hallucinationer, yrsel. Medvetslöshet är ett annat symtom.

Har någon väl drabbats av värmestress hjälper det inte att bara dricka utan då gäller det att snabbt få ner temperaturen genom att kyla ner kroppen och uppsöka läkare.

Så gör du för att slippa värmestress:

  • Undvik att vistas utomhus när solen står som högst.
  • Använd täckande kläder. Bär hattar, gärna med breda brätten.
  • Undvik ansträngning i het sol och hög värme.
  • Drick mycket för att kompensera vätskeförlusten, även om du inte är törstig. En bra tumregel är att dricka så törsten försvinner - sedan lika mycket till.
  • Undvik alkohol. Kaffe och te ökar uttorkningen.
  • Salttabletter kan vara bra att ha till hands. Svettas man mycket kan man få brist på natriumklorid vilket kan leda till kramp och i allvarligare fall död. Känner man sig dålig och är osäker på om det beror på vätskeförlust eller saltförlust bör man både dricka och äta salt.

Fakta

Gratis UV-prognos i mobilen

Skicka ett sms till 711 60 och skriv UV (mellanslag) och namnet på din kommun. Till exempel "UV Uppsala". Inom några sekunder får du din första UV-rapport och därefter ett sms om dagen i en vecka. Efter en vecka kan du förnya tjänsten. Sms:et innehåller en prognos på hur länge du som har normal hudtyp kan vistas i solen utan solskydd. Om UV-strålningen är låg kan du vara utan solskydd hela dagen, men om UV-strålningen i regionen är hög kan man endast vistas i solen 30-60 minuter utan solskydd. Prognoserna bygger på SMHI:s mätningar av UV-strålning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.