84 procent av deltagarna på TCO:s jobbdag, med rubriken Så jobbar vi oss ur krisen, gissade att krisen kommer att förvärras innan det vänder. En av pessimisterna var Dick Harrison som gav åhörarna perspektiv på det vi är mitt uppe i.
- Det kommer att bli värre, men det har varit mycket, mycket värre förr. Vi har haft fruktansvärt djupa kriser och vi har alltid kommit ur dem.
Jag säger bara Digerdöden. Där kan man snacka kris. Det tog enligt Harrison 150 år för svenskarna att komma ur den kris som uppstod när närmare 80 procent av befolkningen strök med. Pestkrisen, som liksom vår pågående var global, följdes av tulpankrisen, sedelkriser, krigskriser, börskriser, oljekriser och allehanda andra kriser som vi enligt Dick Harrison tenderar att förtränga ur vårt minne.
- Historien är en hel reservoar av kunskap som man kan utnyttja för att ta sig ur kriser, men vårt minne blir kortare och kortare och vi glömmer det faktum att kriser går över.
- Det som fyller en med hopp är att kriser tvingar fram effektiviseringar och innovationer. Före digerdöden var till exempel banker klumpiga bjässar som gick omkull. Under århundradet efteråt växte det fram små slimmade organisationer och utbildningar som leder fram till den moderna affärskulturen.
Ju längre fram modern tid vi kommer desto snabbare kommer kriserna, men vi tar oss också snabbare ur kriserna, på grund av att orsakerna till att det blir kris är fler idag, menar Dick Harrison och räknar upp överkonsumtion, spekulation, politiskt tryck som några moderna kristriggare.
- De som klarat sig bäst från digerdöden och framåt är de som spridit riskerna. Det är viktigt att inte dra till med barbariska snabbåtgärder. Ju mer fackföreningar och vanliga människor tillåts agera och ju mer is i magen man har, desto bättre brukar det gå, säger Dick Harrison.