Trakasserier på grund av kön är förbjudna enligt jämställdhetslagen.
Men till skillnad mot till exempel diskriminering och sexuella trakasserier, så är det svårt att definiera vad kränkningar på grund av kön egentligen är, menar Anneli Andersson.
Hon arbetade som jämställdhetshandläggare innan hon började forska om just könskränkande behandling.
- Till mig kom flera kvinnor som hade en berättelse och efter de fyra första besöken började jag känna igen historierna och skönja ett mönster, säger Anneli Andersson
Kvinnorna hade en diffus känsla av att ha blivit illa behandlade, men de förstod inte varför, utan trodde att det kunde bero på något de gjort eller inte gjort.
De hade varit med om händelser, subtila kränkningar, som var och en ser harmlösa ut för en utomstående betraktare, men som för den drabbade ledde till depression, sjukskrivning och att de till slut fick lämna sina arbetsuppgifter.
Den könskränkande behandlingen är en process över tid, menar Anneli Andersson. Den kan pågå under många år men är svår att formulera och bevisa.
- Jag letade men hittade inga svar på vad könskränkande behandling är. Det fanns inga instrument för att analysera och upptäcka könskränkningar.
I sin avhandling tar hon upp vad ett sådant verktyg behöver innehålla för att vara användbart för jämställdhetsarbetet i praktiken. Alltså vad man ska fråga efter i en utredning för att kunna förstå och avgöra om det förekommit könskränkningar.
- Könskränkningar drabbar ofta starka kreativa kvinnor med många idéer. I de flesta fall är kränkningen högst medveten från män i maktposition. Ibland handlar det om att bevara manliga strukturer, säger Anneli Andersson.
Att skilja mellan vanlig mobbning och könskränkningar är viktigt också på grund av dessa strukturer.
- Om mobbningen beror på kön, så måste det upp på bordet. Annars löser man inte problemen. Då drabbas nästa kvinna som kommer till den arbetsplatsen.
- Könskränkningar kostar företag flera miljoner i förlorat arbete, utredningar, sjukskrivningar, för att inte tala om vad det kostar i mänskligt lidande, säger Anneli Andersson som är företagsekonom.