Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kompetens i fokus för ny kampanj

Dags för nästa steg i karriären? I nästa vecka lanseras en rad karriärtjänster för alla medlemmar i Unionen, bland annat tillgång till en personlig karriärcoach.
Ola Rennstam Publicerad

Kompetensutveckling kommer att stå i fokus när Unionen drar i gång nästa steg i lanseringen av förbundet. Målsättningen med kampanjen är att Unionen ska förknippas med just kompetens.

- Vi har ruggigt bra karriärtjänster. Inget annat förbund erbjuder personlig karriärcoach i medlemskapet, säger Mimmi Gibson, kommunikationsansvarig för kampanjen.

- Vi vänder oss till alla medlemmar. Inte bara de som vill ha ett nytt jobb utan även de som vill vidareutveckla sig eller känner att de inte får utlopp för sina drivkrafter. Genom de här tjänsterna gör vi våra medlemmar attraktiva på arbetsmarknaden.

I samband med den nya kampanjen lanserar Unionen ett brett utbud av tjänster på sin hemsida för dem som vill ta nästa steg i karriären, bland annat: cv-guide, karriärplanering och kompetenskarta. Innan medlemmen träffar karriärcoachen är tanken att vederbörande ska ha gått igenom de olika verktygen på egen hand och därmed fått bättre koll på sig själv och sina behov.

- Den personliga karriärcoachen är lite som grädden på moset. Man ska till exempel ha tagit reda på sina drivkrafter och gjort en kunskapsinventering för att se vad man bra på och vill förbättra. Coachen levererar inga färdiga svar eller råd utan får medlemmen att själv komma fram på rätt spår, säger Mimmi Gibson.

Medlemmar inom Sif har tidigare haft tillgång till karriärcoacher, genom att utöka antalet coacher till 45 är ambitionen att väntetiderna ska bli kortare och dessutom finnas i varje region.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.