Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kollega väcker debatt

IT-anställdas löner väcker stort intresse. En artikel i Kollega ledde till omfattande debatt på datatidningsförlaget IDG:s hemsida.
Göran Jacobsson Publicerad

Kollegas artikel handlar om lönerna på några av de största avtalsområdena. I texten framgår att de som arbetar inom telekomavtalet har störst lönespridning medan de IT-anställda har högst genomsnittslöner.

Branschsajten it.24 berättade om artikelns innehåll och då brakade diskussionen lös. Hittills har 56 personer kommenterat lönerna och fackets roll.

Flera debattörer ifrågasätter fackets existens. Ett inlägg handlar om att en anställd i IT-branschen pratat med Unionen om att förbundet inte gör något för att förbättra arbetsförhållandena och till svar fått att det är så få som är intresserade av facket. Det följs av en annan text som vill lägga skulden på de IT-anställda som inte tycks ha något emot att bränna ut sig och inte förstår att facket är viktigt.

Andra tycker att det är naivt att tro att facket bevakar anställdas rättigheter. Ett inlägg handlar om att facket är en gangsterorganisation som bedriver beskyddarverksamhet och att medlemmarna är grundlurade. Det följs av en kort text om att enda konkreta nyttan av facket är billiga försäkringar och en medlemstidning med tramsreportage.

Andra har inte full koll på Unionens politiska ställningstagande och kritiserar förbundet för att bara ägna sig åt att stödja socialdemokraterna istället för att värna medlemmarna.

Även kollektivavtal får både stöd och kritik bland debattörerna.

Fakta

I IDG, International Data Group, ingår bland annat IT-portalen IDG.se tidningarna Computer Sweden, Techworld och PC för alla samt IT-sajten it.24.
Följ debatten här
Läs Kollegas artikel här

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.