Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Knägenerator kan driva datorn och mobilen

Snart ska vi kunna arbeta även om det blir elavbrott på jobbet. Eller om mobilladdaren ligger hemma.
Men det kräver att man går ut och promenerar, eller joggar, en stund.
Anita Täpp Publicerad 8 februari 2008, kl 11:59

En grupp kanadensiska forskare har uppfunnit en "knägenerator" som ska ge oss egenproducerad el.

En ställning på lår och vad får en generator vid knäet att alstra ström. En sladd går till den apparat som ska drivas

Uppfinningen presenteras i den ansedda amerikanska vetenskapstidskriften Science där mekaniken beskrivs så här:

mobilladdare som fästs på benenVarje gång man tar ett steg, används två grupper av starka muskler som är kopplade till knäet. Den första gruppen ser till att underbenet rör sig framåt.

Alldeles innan benet helt sträckts ut arbetar den andra muskelgruppen för att bromsa rörelsen.

Forskargruppen bakom "knägeneratorn" tyckte att bromskraften var bortkastad energi. Därför konstruerade de en specialgjord knäskål med en generator som omvandlar den mekaniska energin till elektricitet.

- En liknande princip används i Hybridbilar för att skapa elektricitet när man bromsar, förklarar en av forskarna för Science.

Prototypen väger 1,6 kilo.

Men enligt Sydsvenskan har flera forskare konstaterat att det inte krävs särskilt mycket mänsklig energi för att driva generatorn, sedan man mätt utandningsluften hos försökspersoner.

Vid försöken såg forskarna att vanlig promenadtakt alstrade ungefär 5 watt, vilket är nog för att driva tio mobiltelefoner, och springfart ända upp till 54 watt.

Hur länge försökspersonerna då fått gå eller springa framgår inte.

Enligt forskarna bakom uppfinningen ska "knägeneratorn" i första hand kunna hjälpa människor vars liv är beroende av pålitlig och mobil el, exempelvis patienter med insulinpumpar, soldater, biståndsarbetare och de som vistas i områden där det saknas el på fritiden.

Men det ska också vara möjligt att ladda mobilen eller batteriet till den bärbara datorn med hjälp av "knägeneratorn".

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.