Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kina utmanar väst

Kinas affärer angår oss i allra högsta grad. Det var budskapet i starkt koncentrat på ett TCO-seminarium på onsdagen.
Publicerad
- Kina symboliserar globaliseringen, sa TCO:s ordförande Sture Nordh. Kina är på väg att bli en ekonomisk stormakt. Utvecklingen i Kina utmanar oss på olika sätt, exempelvis utbildningsmässigt. Jag är övertygad om att utvecklingen och den internationella integrationen i Kina bär på fröet till framväxten av ett annat styre.
Jon Sigurdsson är professor vid Handelshögskolan i Stockholm och Kinakännare. Redan nu är Kinas export större än USA:s. Kina klättrar snabbt på den teknologiska stegen, lockar tillbaka kineser som har utbildat sig i USA och inbjuder multinationella företag att etablera sig i Kina:
- Vi har bara sett början av konkurrensen från Kina på snart sagt alla områden. Om tio år kommer landet att ha cirka 100 miljoner högskole- och universitetsutbildade personer. Allt fler utländska företag placerar sin forskning och utveckling där för att den ska vara nära kunderna på jättemarknaden Kina. Landet har ett särskilt skäl att skynda på sin utveckling. Nämligen innan man på grund av enbarnspolicyn får en tämligen åldrad befolkning.
Fil dr Nannan Lundin är nationalekonomisk forskare vid Institutet för näringslivsforskning. En kinesiska som flyttade till Sverige "på grund av slumpen och kärleken". Hennes mamma ville bli läkare och forskare men drabbades av kulturrevolutionen. I tio år förpassades hon till tio års jordbruksarbete i en avlägsen by.
- En typisk medelklasskines i dagens Kina jobbar på ett stort utländskt företag, en stor statlig myndighet eller ett universitet. Han har en heltidsarbetande fru, ett barn som tar extralektioner i engelska och pianospelning. Han kör en importerad bil, dricker kaffe, inte te, och tar sig tid och råd med semester. Han är en produkt av privatisering, urbanisering och globalisering.
En anledning till att Kina lockar tillbaka utlandsutbildade är att dessa erbjuds synnerligen goda villkor i hemlandet, sa hon.
- 1990 var många års anställning mest avgörande för lönen. 2004 var det minst viktigt. Då var ägarformen och branschtillhörigheten viktiga. På minussidan för individen är att tryggheten har blivit sämre, den sociala samhörigheten lägre liksom ett solidariskt tankesätt.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.