De frågorna försökte fil dr Christer Ljungwall besvara på Vetenskapsrådets seminarium i Stockholm på torsdagen. Han är biträdande professor vid Pekings universitet. Som sådan sägs han tillhöra en exklusiv skara västerländska forskare som har direkt inblick i Kinas ekonomiska utveckling:
- Ekonomisk tillväxt i Kina är ett enormt begrepp. Det skulle jag kunna tala om i veckor. Inget annat land kan visa upp en så snabb liberalisering av sin handel. Valutareserven har nästan tiodubblats bara sedan 2003.
Frågan om Kina är ett hot eller en möjlighet för oss i väst är svårbesvarad. För EU är Kina en möjlighet av sällan skådat slag. Men det finns strategiska frågor som vi måste ta ställning till:
- Vi vet alldeles för lite om Kinas investeringsstrategi. Det finns många restriktioner i Kina om utländska investeringar där. Det gäller allt som kan ha någon strategisk betydelse. Samtidigt finns det i väst en kanske befogad oro för att Kina ska använda sitt handelsöverskott strategiskt på områden som olja, flyg, transporter.
- Kinas administration tvekar själv om sina vägval. Man har delvis tagit åt sig av kritiken och ämnar minska sina investeringar utomlands.