Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kallt på kontoret?

Fryser du trots att du plockat fram tjocktröjan och förbannat ledningen för att de snålat in på värmen? Det finns flera knep att ta till.
Åsa Frisk Publicerad

 

När kylan ökar utanför, försöker kroppen isolera värmen centralt för att skydda alla viktiga inre organ. Blodkärlen i händer och fötter drar ihop sig för att inte slösa energi. Ofta fryser kvinnor mer än män. En förklaring är att kvinnor har mindre muskelmassa som hjälper till att producera och lagra värme. Stela muskler och spänningar gör också att du kan känna dig mer frusen.

Vill man själv försöka ordna lite snabb värme kan man äta chili, ingefära, rosmarin, timjan eller kanel. Starka kryddor ökar nämligen blodgenomströmningen i kroppen.  Ett annat sätt är att röra sig mer genom att ta trappan istället för hissen, kliv av en busstation tidigare på väg till jobbet eller gå till medarbetaren istället för att skicka e-post. Smidighetsträning som till exempel yoga hjälper också musklerna att lättare genomströmmas av blod.

Det finns såklart regler för hur kallt det får vara på en arbetsplats. Vid stillasittande arbete ska temperaturen generellt vara runt 20-24 grader för att leva upp till krav på komfort och säkerhet. Vid fysiskt ansträngande arbete rekommenderas 14-15 grader.

Risker för skador kan öka om man fryser och är för kall. Tänk på att det faktiskt är din chefs ansvar att se till att ni har en bra arbetsmiljö på arbetsplatsen. Åtgärder som chefen kan vidta är att köpa in värmeelement, höja temperaturen på elementen, täta fönstren och på olika sätt minska risken för drag.

Läs mer, AFS 2000:42, 31-33 §, www.av.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.