Personer som blir tillsammans är ofta lika varandra. Vi letar efter den som har samma värderingar, samma utbildningsnivå, samma etniska och religiösa grupptillhörighet. Dessutom, skriver SCB i sin tidskrift Välfärd, påverkas valet av partner av det utbud som finns i den befolkningssammansättning vi rör oss i.
Läkare är den yrkesgrupp som dras till varandra allra mest. Var fjärde läkare är gift med en läkare och är de inte det, så är de ofta gifta med en sjuksköterska. Däremot ser man sällan en läkare vara tillsammans med ett vårdbiträde. En av förklaringarna till det sistnämnda, enligt SCB, är att glappet i utbildningsnivå är för stort.
Andra som har lätt att falla för varandra är poliser, jurister, tandläkare, maskin- och monteringsarbetare, universitets- och högskolelärare, journalister och informatörer.
När det kommer till yrken där könsfördelningen är väldigt ojämn är undersköterska och byggnadsarbetare den vanligaste kombinationen bland olikkönade par. Bland kvinnliga par är yrken som undersköterskor, sjuksköterskor och förskollärare välrepresenterade. Manliga par jobbar framförallt inom tjänstemannayrken och inom vården, enligt SCB.
Fotnot: Enligt rapporten är var tionde journalist gift med en journalist. Stämmer det? Jag frågade sex journalister i min närhet och fick svaren att de lever med en partner som är ingenjör, socionom, tekniker, reklamare, journalist respektive verkstadschef.