Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kabinanställda slipper tiodygnspass enligt AD-dom

Efter flera års tvistande har nu Arbetsdomstolen slagit fast att ett hundratal kabinanställda på My Travel inte behöver tjänstgöra tio dygn i följd utan ledighet.
Anita Täpp Publicerad

1996 tecknades ett nytt kollektivavtal mellan HTF och flygbolaget, som då hette Premiair.

Enligt en regel i avtalet hade de kabinanställda rätt till minst fyra fridagar, som skulle läggas ut två och två tillsammans, under en 14-dagars period. Enligt avtalstexten skulle de två första fridagarna senast läggas ut efter sex dygn/sju dagars tjänstgöring. Så skedde också under drygt nio år därefter.

Men sommaren 2005 ansåg My Travel att man enligt kollektivavtalet kunde schemalägga och kommendera kabinpersonalen att vara i tjänst i upp till tio dygn i sträck inom 14-dagarsperioden.

HTF hävdade att det bröt mot arbetsskyldigheten enligt kollektivavtalet och inledde förhandlingar med arbetsgivaren.
Sedan dessa avslutats i oenighet stämde HTF arbetsgivaren för avtalsbrott inför Arbetsdomstolen, AD, sommaren 2006.

När flygbolaget ändå fortsatte att beordra kabinpersonalen att vara i tjänst mer än sex dygn/sju dagar beslöt facket lägga tolkningsföreträde i oktober samma år. Därmed kunde bolaget inte längre gå emot fackets tolkning av avtalstexten och beordra en längre tjänstgöring mellan fridagarna.

My Travel svarade genom att med Flygarbetsgivarnas hjälp stämma HTF för avtalsbrott inför AD och kräva skadestånd.
Arbetsgivaren försökte också häva fackets tolkningsföreträde genom att begära att AD skulle ta ett interimistiskt (tillfälligt) beslut om det.

Men i december 2006 gav AD facket rätt.
Varpå HTF åter stämde My Travel för avtalsbrott. Nu för den tid då flygbolaget kommenderat kabinpersonalen att jobba längre pass  sedan HTF stämt arbetsgivaren sommaren 2006 och fram till tolkningsföreträdet las i oktober samma år.

I en deldom har Arbetsdomstolen nu beslutat att HTF hade rätt i sin tolkning av arbetsskyldighetens omfattning enligt kollektivavtalet.

Nu återstår skadeståndsfrågan.
- Vi kräver ett allmänt skadestånd på 300 000 kronor av bolaget för båda gångerna vi stämt plus ersättning till varje person som är berörd, säger arbetsrättsjuristen Bo Ericson, på LO-TCO Rättsskydd som företrätt HTF i AD.

- Tanken med det som sagts i kollektivavtalet är att kabinpersonalen ska ha ett normalt veckoschema. Och då också kunna vara lediga hemma regelbundet för att kunna ha ett normalt socialt liv som vi andra som inte jobbar i luften har.

Fakta

Tolkningsföreträde
När arbetsgivaren och facket tvistar om en medlems arbetsskyldighet enligt ett träffat kollektivavtal har facket tolkningsföreträde, enligt 34§ i Medbestämmandelagen, mbl.
Det betyder att fackets tolkning av avtalet gäller tills tvisten har prövats.
För att försöka häva fackets tolkningsföreträde kan arbetsgivaren begära att Arbetsdomstolen, AD, tar ett snabbt interimistiskt (tillfälligt) beslut om det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.