Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobben flyttas utomlands

Publicerad

Jobben flyttas utomlands

På bara ett år har andelen större industriföretag som planerar att flytta verksamhet utomlands fördubblats. I kombination med rationaliseringar leder det till att sysselsättningen minskar, visar SIF:s industribarometer.

Genom en enkät till de fackliga representanterna i bolagsstyrelserna tar SIF tempen på konjukturutvecklingen två gånger om året. Ett femtiotal företag i elva olika branscher ingår i undersökningen.
För ett år sedan planerade 15 procent av de stora industriföretagen att flytta delar av sin verksamhet utomlands. I dag svarar 30 procent att en flytt kommer att ske inom det närmaste halvåret. Samtidigt förväntas dock 14 procent av företagen att gå mot strömmen och ta hem verksamhet till Sverige.
- Det är en tydlig tendens. Vi kan inte säga till hundra procent att de här företagen kommer att flytta verksamhet utomlands. Men det är en betydligt högre andel som för sådana diskussioner i dag än i fjol, säger SIF-ekonomen Gunnar Fond.
En orsak till att jobben flyttar utomlands kan enligt Gunnar Fond vara skatterna.
- Generellt sett är vår företagsbeskattning låg, men vi har stött på länder inom EU som har lägre skatter för att ragga till sig företag. Därför måste vi få de andra länderna att anpassa sig till vår nivå.
Undersökningen visar också att de fackliga representanterna tror på en svag förbättring av industrikonjukturen det närmaste halvåret. Trots det förväntas rationaliseringar leda till minskad sysselsättning på upp till fem procent både för tjänstemän och arbetare. Framförallt gäller det traditionella basindustrier och andra branscher präglade av låg tillväxt.
- De utsätts för en kraftig prispress. Det gör att man minskar kostnaderna och rationaliserar, säger Gunnar Fond.
Vinstutvecklingen förväntas bli svag. I tre branscher, bygg-, data- och bilindustrin räknar man dock med en vinstökning. Databranschen är också den enda bransch där jobben tros bli fler under andra halvåret 1999.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.