Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobb finns för vårdpersonal och ingenjörer

Tandläkare, sjukgymnaster och många slags civilingenjörer har en bra arbetsmarknad de närmaste åren. På längre sikt, år 2030, lär bristen på vårdpersonal och ingenjörer bli ännu större, visar nya rapporter från SCB.
Niklas Hallstedt Publicerad

Den långtidsprognos med sikte på år 2030 för arbetsmarknaden som Statistiska Centralbyrån publicerar i januari, visar att det finns en stor risk för obalans mellan tillgång och efterfrågan på utbildade i framtiden.

Allra mest personal kommer att saknas bland biomedicinska analytiker och yrkeslärare, men även omvårdnadsutbildade, fritidspedagoger, ingenjörer, förskolelärare och industriutbildade kommer att vara eftertraktade.

Däremot riskerar arbetsmarknaden att bli usel för bland annat biologer, apotekare, journalister, konstnärligt utbildade och ekonomer.

SCB:s slutsatser är att man bör styra om utbildningsinsatserna. Fler bör exempelvis utbildas för vårdarbete och färre inom humaniora och konst.

Även på kort sikt lär det råda obalans på arbetsmarknaden, visar SCB:s nya Arbetskraftsbarometer där 7 000 arbetsgivare fått svara på frågor om nyanställningar det senaste och de kommande åren.

Undersökningen, som gjordes i början av hösten, visar att det är en minskande andel arbetsgivare som sökt ny personal sedan 2007.

- Det är ett tecken på att den ekonomiska nedgången började långt innan finanskrisen, säger SCB:s Russel Schmieder vid en redogörelse för barometern.

Barometern visar att det kommer att vara en större brist än tidigare på teknikutbildade, både vad gäller nyutexaminerade och yrkeserfarna. Detsamma gäller bland annat tandläkare och sjukgymnaster. Nyutbildade fritidspedagoger, liksom vissa typer av yrkeserfarna lärare, personalvetare och jurister har också en bättre arbetsmarknad än tidigare.

Åt andra hållet går det för bland annat arbetsterapeuter, nyexaminerade ekonomer och yrkeserfarna apotekare.

Totalt sett är arbetsgivarna optimistiska och tror på ett ökande antal anställda för två tredjedelar av de 72 olika utbildningsgrupperna.

- De är kanske lite väl optimistiska. Jag tror att man inte skulle se lika positivt på framtiden i dag. När undersökningen gjordes hade inte finanskrisen slagit igenom helt, konstaterar Russel Schmieder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.