Har kvinnor och män blivit mer jämnt fördelade över yrken, organisationer och arbetsplatser i Sverige under perioden 1990-2003? Den frågan har forskare vid Institutet för framtidsstudier försökt bena ut.
Och svaret är föga överraskande nej - arbetsmarknaden är fortfarande tydligt könsuppdelad. Undersökningen visar att fördelningen av kvinnor och män på arbetsplatser och organisationer är ojämn och totalt sett varit oförändrad under tidsperioden.
När det gäller yrken har könsintegreringen, det vill säga när män och kvinnor träder in i yrken som av tradition varit förbehållna det motsatta könet, ökat något under 1990-talet men sedan millennieskiftet har den utvecklingen stannat av.
- Den svenska arbetsmarknaden fortsätter i detta nya millennium att vara tydligt uppdelad efter vad som är kvinnors respektive mäns arbetsmarknad. Fortsätter det i den här takten kommer det att ta över 100 år innan det är en jämn fördelning av kvinnor och män över yrkena, säger Johanna Kumlin, som står bakom studien.
En förklaring till den könsuppdelade arbetsmarknaden kan, enligt forskarna, vara lågkonjunkturen i början av 1990-talet.
- Resultaten visar med tydlighet att de politiska målen att könsintegrera den svenska arbetsmarknaden inte har realiserats och det kan vara en central bakomliggande faktor till att löneskillnaderna mellan kvinnor och män inte har minskat under senaste decennierna, säger Johanna Kumlin.