Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IT-företag pressas teckna kollektivavtal

Publicerad

IT-företag pressas teckna kollektivavtal

IT-företaget Utfors, som till viss del ägs av Metall och Byggnads i Norrbotten, vägrar teckna kollektivavtal. I dag gör SIF:s avdelning i regionen en ny framstöt.

Utfors har tio anställda som alla har enskilda avtal med sin arbetsgivare. En SIF-medlem på företaget har dock vänt sig till sin avdelning och bett dem teckna hängavtal med företaget.
- Företaget vill av principiella skäl inte teckna kollektivavtal. Man betalar försäkringar och säger att man följer SIF-avtalet, säger Gerd Renberg, SIF-ombudsman i Luleå.
IT-företaget är expansivt och har under våren anställt flera personer. Dock först efter en utbildning bekostad av länsarbetsnämnden.
- Vi brukar få yttra oss för Arbetsförmedlingen när det gäller utbildningar av det här slaget. Det har vi inte fått i det här fallet. Vi hade motsatt oss att allmänna medel används för att sponsra företaget, säger Gerd Renberg.
SIF-ombudsmännen tycker det finns signaler på att företaget håller på att mjukna i sin inställning till kollektivavtal, men Utfors har antytt att man inte vill ha avtal med SIF.
- Vi tror det blir ett avtal. I dag när vi åker dit ska vi informera de anställda om vad det innebär och lämna ett hängavtal för underskrift. Utfors kan lika gärna gå med i ett arbetsgivarförbund, i så fall blir det Almega och då får vi automatiskt ett avtal med dem.
Enligt Gerd Renberg är det ovanligt att det uppstår konflikter av det här slaget.
- Det händer sällan. Här uppe är företagen beroende av avtal för att få ekonomiskt stöd. Det är däremot ovanligt att medlemmar begär att vi driver ett ärende.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.