300 miljoner kronor ska satsas på specialutbildade arbetsförmedlare som ska ge arbetssökande invandrare särskilt stöd de närmaste åren.
- Jag har erfarenheter från nedskärningarna inom Ericsson. Jag har sett vad det betyder om man intensifierar den personlig coachningen, det är viktigt att ge hjälp på ett tidigt stadium, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.
- Hur har man själv burit sig åt när man sökt jobb? Man har frågat vänner och bekanta, man har vetat var man ska leta. Men invandrare saknar kontaktnät. Nu får de en ombudsman på arbetsförmedlingen.
Ett annat förslag är att en bristyrkesutbildning för redan anställda ska införas på försök för att motverka flaskhalsar. Anställda som vill sadla om till ett bristyrke och byta arbetsgivare ska kunna få aktivitetsstöd under utbildningstiden, för övriga får arbetsgivaren betala den vanliga lönen. Omkring 3 000 personer beräknas få del av utbildningen. Här är personer med utländsk högskoleexamen en prioriterad grupp.
Vilka yrken som kommer att klassas som bristyrken blir AMS och arbetsförmedlingarnas sak att avgöra.
Ytterligare ett förslag är att förändra reglerna för det särskilda anställningsstödet. I framtiden ska anställningsstöd kunna lämnas även till arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös som inte fyllt 57 år.
Regeringen vill också ändra vissa regler för dem med aktivitetsgaranti. Bland annat ska den som börjar i aktivitetsgarantin förlora rätten att gå tillbaka till en påbörjad ersättningsperiod som arbetslös.
NIKLAS HALLSTEDT