Det är lite överraskande främst norrlänningar, runt 70 procent, som oroar sig för att de kan tvingas jobba under semesterperioden.
Det är också i Övre Norrland som det är vanligast att önska sig en längre semester. Där svarar 74 procent jakande på den frågan, att jämföras med rikets genomsnitt 48 procent. De yngre cheferna är mer sugna på längre ledighet än de äldre - vilket kan bero på att de ännu inte har fått extra "gubbvecka", enligt kollektivavtal.
Nästan hälften tycker att "det har blivit svårare att ta ut en samanhängande, arbetsfri semester". Även här är de yngre minst nöjda.
Det är dock färre som svarar att "det har blivit svårare att bevilja medarbetare lång semester". Det tycks vara svårare för män.
Män har också svårare att stänga av telefonen under semestern, tre av fyra känner förväntningar att vara tillgängliga hela tiden. Det gäller i särskilt hög grad smålänningar.
Även när det gäller att kolla e-posten har män större problem än kvinnor.
Stockholmarna och norrlänningarna läser oftare e-post än andra, och de som har allra svårast att låta bli är de äldsta cheferna.
Panelmedlemmarnas krav på medarbetares tillgänglighet är inte lika höga. Endast 16 procent förväntar sig att kunna nå medarbetarna i sommar.
Det skiljer mycket hur lång tid cheferna behöver för att kunna varva ner. De flesta känner sig avkopplade från jobbet inom en vecka, men vissa behöver två veckor och var tionde behöver tre veckor eller mer. Norrlänningarna tycks ha lättare att gå ner i varv än stockholmare.
Fotnot: 948 chefer deltog i undersökningen. Novus har bearbetat svaren så att de är representativa för chefer som är medlemmar i Unionen, med avseende på ålder, kön, bostadsort.