Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Ikea hade informell styrelse för att undvika facket"

Den förre Ikea-chefen Johan Stenebo hävdar att Ikea-ledningen under 2000-talet byggde upp en informell styrelse för att undvika fackligt inflytande.
Rickard Jakbo Publicerad 21 maj 2010, kl 10:21

- Den formella styrelsen var inte på riktigt. Det fanns en låtsasstyrelse som var den riktiga styrelsen. Så här i efterhand tycker jag att det var oetiskt och omoraliskt, säger Johan Stenebo.

Som affärsområdeschef, dotterbolags-vd och Ingvar Kamprads assistent hade Johan Stenebo god kunskap om företagets inre liv. I boken "Sanningen om Ikea" från 2009 berättar han om ledningens strategier och konflikter, men inget om hur man såg på facket.

Till Kollega säger han nu att ledningen i Ikea of Sweden AB, det bolag som styr koncernen, anordnade informella styrelsemöten i syfte att undvika fackens representanter i den riktiga styrelsen. Sedan hade man "meningslösa styrelsemöten", som han uttrycker det, där fackföreningarnas arbetstagarrepresentanter var med.

Detta ska ha inletts i mitten av 2000-talet. Med på mötena var alla betydelsefulla chefer, och det handlade om cirka tre möten per år, enligt Stenebo.

- Det var väldigt mycket personalfrågor och resursfrågor som man inte ville dryfta inför facket. Det fanns ju planer på att skära ned till exempel, och då var man rädd att de inte kunde hålla snattran. Man tyckte att facken var jobbiga, säger Johan Stenebo.

Att han kände till upplägget var naturligt, berättar han, eftersom han jobbade nära den chef som ordnade mötena.

- Det var mina kollegor som jobbade med detta. Jag kan gå i ed på att det är sant.

Ikea förnekar att det har förekommit informella styrelsemöten.

- Nej, det stämmer inte. Det förekommer inga informella beslut för att undvika facket. Vi har en bra samverkan, speciellt i Älmhult där Ikea of Sweden finns, säger presschefen Charlotte Lindgren som inte vill spekulera i varför Stenebo skulle hitta på uppgifterna.

Unionens klubbordförande Susanne Håkansson har varit arbetstagarrepresentant sedan slutet av 90-talet. Hon tror inte heller på uppgifterna.

- Jag tror inte att det stämmer. Jag är både arbetstagarrepresentant och facklig ordförande, och jag känner inte att man undanhåller information från mig. Vi har en god samverkan, säger Susanne Håkansson.

Varför skulle han hitta på detta?

- Han är kanske besviken på Ikea. Sedan vill han nog tjäna pengar på sina böcker, säger Susanne Håkansson, som ändå ska undersöka uppgifterna.

Fakta

Johan Stenebo slutade på IKEA 2008. I Boken "Sanningen om Ikea" ger han sin syn på företagets interna problem och stridigheter. Han kritiserar flera ledande befattningshavares beslut och ledarstil. Stenebo arbetade bland annat som varuhuschef, assistent till Ingvar Kamprad och koncernchefen Anders Moberg, global affärsområdeschef och vd för IKEA Greentech AB.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.