Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ikea favorit i alla åldrar

Ikea står sig som mest attraktiva arbetsplats för ekonomistudenter. Även ingenjörstudenter och 50-plussare är sugna på jobb på Ikea visar nya undersökningar. Revisionsföretaget Ernst & Young nafsar dock möbelmastodonten i bakhasorna.
Johanna Rovira Publicerad 18 november 2008, kl 15:53

Ikea var drömarbetsgivaren för svenska ekonomistudenter för sjätte året i rad i våras enligt företagsbarometern, och när den europeiska studentbarometern häromdagen presenterade sin statistik i Dagens Industri, visar det sig att Ikea håller greppet om ekonomerna. Även ingenjörsstudenterna är lockade av möbeljätten, som kommer på tredje plats efter Ericsson och Apple på ingenjörsstudenternas topplista.

När bemannings- och rekryteringsföretaget TNG frågar 50-plussarna vilken arbetsgivare de föredrar hamnar Ikea på andra plats efter Svenska kyrkan.

Revisionsbolaget Ernst & Young har hamnat på pallplats för ekonomistudenterna i många år. Trea i både vårens och höstens undersökningar. Avståndet till ledaren är inte stort, Ikea får bara lite drygt fem procent fler röster.

- Vi har en väl inarbetad organisationsstrategi för att jobba mot studenter. Vi knyter till oss nybakade ekonomer varje år, det är oerhört viktigt för oss, säger Lars-Gunnar Ericson, PR-ansvarig på Ernst & Young i Sverige.

- När jag själv tog civilekonomexamen på 80-talet var revision något av det tråkigaste man kunde syssla med. I dag har attityden förändrats. Vi är inte bara ett revisionsföretag utan också ett kunskapsföretag som erbjuder flera olika karriärmöjligheter både inom huset och utomlands.

Utomlands har Ernst & Young gjort försök att rekrytera via Facebook, men det är inte något man jobbar med i Sverige - än så länge.

- Jag vet att det finns funderingar på Facebook här i huset, säger Lars-Gunnar Ericson.

Bland civilingenjörsstudenterna tycks det ha skett stora attitydförändringar sedan i våras. Tre dataföretag - Apple, Microsoft och IBM har seglat upp från att ha hamnat utanför tio i topplistan i vårens undersökning, till att hamna på andra, fjärde och delad niondeplats. Apple, som är alla ingenjörsstudenters nästbästa drömföretag vill dock inte kommentera uppgången.

- Vår policy är att vi bara pratar om våra produkter, säger PR-ansvariga Petter Ahrnstedt.

- Vill du ha kommentarer om annat får du vända dig till Steve Jobs. Men han kommer nog inte att svara.

Svarar gör däremot ettan Ericsson. Fast bara via mejl:

- Vi är glada att vi uppfattas som en attraktiv arbetsgivare bland nyutexaminerade ingenjörer. Inom Ericsson finns stora möjligheter att utvecklas och driva sin karriär framåt inom många olika områden och i de 175 länder där vi har verksamhet, skriver Cecilia Bladh med titeln Manager Student Relations and Employer Branding, i ett betydligt längre svar.

Ekonomistudenternas tio i topp:

  1. Ikea                        (1)
  2. Hennes & Mauritz   (2)
  3. Ernst&Young           (3)
  4. Öhrlings                  (5)
  5. Swedbank               (4)
  6. Handelsbanken       (8)
  7. SAS                          (19)
  8. Adidas                      (ny)
  9. Investor                   (ny) 

      9. Sony (delad plats)      (10)

Siffrorna i första kolumnen är från Trendence färska undersökning av svenska studenter. Siffrorna inom parentes visar vårens placeringar enligt Universums undersökning

Ingenjörsstudenternas tio i topp:

1. Ericsson                                           (2)

2. Apple                                               (11)

3. Ikea                                                 (13)

4. Microsoft                                         (23)

5. Volvo                                              (5)

6. ABB                                                (3)

7. Sony                                                (1)

8. Saab                                                (4)

9. Vattenfall                                         (6)

9. IBM                                                (29)

Seniorrankingen  tio i topp:  

1. Svenska Kyrkan

2. Ikea

3. Natur och Kultur

4. Fritidsresor

5. Posten

6. KF

7. Länsförsäkringar

8. Handelsbanken

9. Sveriges Television

10. Svenska spel

269 svenskar mellan 50-65 år svarade på frågan vilken arbetsgivare som skulle vara en drömarbetsgivare (TNG hyr ut och rekryterar unga i karriären samt seniorer 50-plus inklusive pensionärer)

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.