Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

I sommar kan du bada direkt efter maten

Du kanske har hört talas om plastkulor i margarin, att bruna ägg värps av bruna hönor eller att Systembolagets sprit innehåller kräkmedel? Det är några vanliga myter som cirkulerar.
Jenny Still Publicerad

Stockholms konsumentförening bestämde de sig för att undersöka vilka myter om mat som fortfarande tas som sanningar. Resultatet av enkäten finns i rapporten Maten vi äter. Gamla och nya matmyter- vad tror svenska folket?  

- Folk verkar vara mer oroliga kring vad de äter och känner sig lurade av livsmedelsindustrin. Därför genomförde vi undersökningen som en sorts konsumentupplysning. Genom att visa information om sanningen bakom myterna kanske denna oro kan lyftas, säger Louise Ungerth chef för Konsument- och miljöavdelningen på Stockholms konsumentförening.

- En myt som förekom på forumet på vår hemsida var att livsmedelsindustrin lurade konsumenterna genom att blanda i äppelmos i lingonsylt. Något som har hänt, men som inte förekommer idag om det inte står skrivet på innehållsförteckningen, säger hon.   

Myten lever inte bara på konsumentföreningens hemsida. 72 procent av de 1020 som deltog i undersökningen trodde att lingonsylten blir utspädd med äppelmos.

Undersökningen gjordes bland människor i hela landet och i olika åldrar. Deltagarna kunde bara svara sant eller falskt på 25 påståenden om mat för att inte ha möjlighet att svara "vet inte".

Förutom att ge en bild av folks föreställningar i matfrågor, tar rapporten död på en rad myter.

- Än har vi inte fått in några klagomål, men vi var noga med att kolla med experter inom de olika områden som myterna tillhör, för att vara så säkra som möjligt på våra svar, berättar Louise Ungerth.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.