Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hur ser it ut om 15 år?

Vi frågade några av deltagarna på Digigirlz hur de tror att IT har utvecklats när de kommer ut i arbetslivet om 10-15 år.
Petra Rendik Publicerad

Claudia Karat, Väsbyskolan 
 - IT kommer att finnas överallt på ett annat sätt. Jag tror att vi kommer att ha bord hemma och ute som ser ut som läsplattor, på restauranger till exempel kommer man kunna göra sin beställning direkt genom att trycka på bordskivan.
 
Newin Posti,  Väsbyskolan.
 - I framtiden tror jag att all undervisning i skolan sker via datorn och kanske till och med mobilen. Jag tror också att möten mellan människor oftare kommer ske via datorn, så kanske reser vi mindre i alla fall på jobbet.
 
Zara Chemnitz,  Bergtorpskolan.
 - IT utvecklas hela tiden. Jag tror till exempel att hushållsapparater som brödrostar kommer att kopplas ihop med IT och styras genom surfplattan.

Moa Hägvall, Hammarbacksskolan
 - Jag gillar kameror så jag hoppas att det i framtiden finns speglar med inbyggd kamera. Man ser ju oftast som bäst ut när man tittar sig i spegeln, tänk att kunna ta en bild då.

Nor Kanani, Akallaskolan

- Produkterna blir mindre och mer teknologiska, vi kan styra grejer från surfplattor. Jag skulle vilja uppfinna det smarta kylskåpet som via surfplattan berättar vad det innehåller och vad som fattas för att till exempel laga köttfärssås.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.