Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hoppas på högre löneökningar än i avtal

Unionenklubben på biotechföretaget Phadia i Uppsala är tillfreds med industri- och kemiavtalet. Men ordförande Thomas Westerfors hyser stor förhoppning om att få ut mer än 2,6 procent lokalt.
Johanna Rovira Publicerad

- Med tanke på konjunkturen och att arbetsgivarna gick ut med nollbud, får man vara ganska nöjd med att vi kom fram till 2,6 procent, säger Thomas Westerfors, som är utvecklingsingenjör på Phadia, ett företag som utvecklar och säljer allergitester.

Han tycker det är bra att restidsbegränsningen tagits bort och att det är de faktiska resorna man ska få betalt för. Att 0,2 procent ska avsättas till individuella kompetenskonton påverkar inte medlemmarna på Phadia nämnvärt, eftersom företaget redan idag erbjuder de anställda mycket kompetensutveckling.  

- Medlemmarna har inte sagt så mycket om det centrala avtalet, de vet att inget är klart förrän det lokala avtalet är klart. Vi har redan haft uppstartsmöten med arbetsgivaren, och vi räknar med att påbörja förhandlingarna nu i veckan.

Industri- och kemiavtalet är ett så kallat processavtal med stupstock. Det innebär att klubben och arbetsgivaren kan komma överens om en lägre löneökning än det centrala avtalet. Men Thomas Westerfors finner det scenariot högst osannolikt.

- I princip skulle vi kunna göra det, men då skulle vi behöva bli rejält kompenserade på något annat sätt.

Han tror tvärtom att man kan lyckas få ett bättre avtal lokalt. Förra året förhandlade klubben till sig 0,6 procent mer än det centrala löneavtalet. Dessutom har Phadia gått bra trots krisen.

- Vi har inte märkt av någon nedgång att tala om, hela branschen har varit ganska förskonad här i regionen. Vår försäljning har ökat med nästan 10 procent och vi hoppas hamna över avtalet i år igen eftersom vi gärna vill koppla löneförhandlingarna till bolagets resultat. Vi har ett bra förhandlingsklimat och brukar komma överens.

- Jag vill påstå att vi har bra ordinarie löner här. Det är inget som sticker ut, men inget som ligger för lågt heller. Och vi har absolut inte så låga lägstalöner som i det centrala avtalet. Det måste man säga är jättelågt, säger Thomas Westerfors.

Fakta

Industri- och kemiavtalet i korthet:

  • Avtalet gäller t o m sista september 2011
  • 0,9 procent per 2010-06-01
  • 1,7 procent per 2011-06-01
  • Individgarantin är 147 kr vid varje revision
  • 15 170 kr lägsta månadslön vid fyllda 18 år 1 juni 2010
  • 15.430 kr lägsta månadslön vid fyllda 18 år 1 juni 2011
  • 16.135 kr lägsta månadslön vid ett års obruten anställning 1 juni 2010
  • 16 410 kr lägsta månadslön ett års obruten anställning 1 juni 2011
  • 0,2 procent avsätts årligen till kompetenskonton.
  • Föräldralön förlängs med en månad till max fem månader beroende på anställningstid
  • Restidsbegränsningen slopas

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.