Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Högutbildade vill ha frispråkig tidning

Publicerad

Siftidningen som månadsmagasin får godkänt av medlemmarna. 8 av 10 läsare tycker det är bra att redaktionen strävar efter att skriva mer om arbetsliv, utveckling och jobbkvalitet.

I juni förra året förändrades siftidningen till form och innehåll. För att kunna finansiera en tjockare tidning med bättre papper och tryck minskades utgivningen från nitton nummer per år till tio. Även den förändringen uppskattas av läsarna. En minoritet, 15 procent, gillar inte att det nya papperet är mer glansigt.
Största skillnaden mot 1996 års läsarundersökning är att tidningens tråkighetsstämpel verkar vara på väg ut. Bara två av tio läsare tycker i dag att medlemstidningen är tråkig mot fyra vid förra mätningen. 52 procent tycker att tidningen har bra layout mot 29 procent förra gången. Andelen som svarar varken eller är dock ganska många.
Ett genomsnittligt nummer läses av 78 procent av mottagarna.
–Det är en bra räckvidd, bedömer Eva Rylander på ARS Research som hållit i undersökningen.
Lästiden ligger på i snitt 15 minuter, vilket är samma som 1996. Förtroendevalda, äldre och tjänstemän på mindre arbetsplatser läser mer än andra. Fler män än kvinnor uppger att de har läst samtliga av de fyra senaste numren, men de manliga läsarna är mer kritiska till innehållet.
Sju av tio tycker att tidningen tar upp angelägna frågor och att den på ett bra sätt speglar de mål och beslut som gäller inom SIF. Bland förtroendevalda är andelen högre. Varannan förtroendevald anser också att tidningen är betydelsefull för dem. Bland övriga läsare är det fyra av tio som instämmer i detta.
En majoritet säger att tidningen ger en välbalanserad bild både av SIF:s verksamhet och svenskt näringsliv. Var fjärde läsare tycker dock att bilden av förbundets verksamhet är för positiv. Den uppfattningen har 40 procent bland läsare med universitets- eller högskoleutbildning. Den senare gruppen är över huvud taget mer kritisk till hur tidningen behandlar ämnen som löner, arbetstid och kompetensutveckling. De högutbildade är också överrepresenterade bland dem som vill ha en mer frispråkig medlemstidning.
Få läsare upplever siftidningen som svårläst (1 procent), otydlig (3 procent) och omodern (7 procent).
Innehållet har mycket hög trovärdighet. Endast tre procent av läsarna anser att siftidningen ofta innehåller felaktiga eller missvisande uppgifter. Motsvarande siffra för radio- och tv-nyheter är 10-13 procent, för morgontidningar 23-25 och för kvällspress 65 procent.
För första gången har frågor ställts om nyttan med tidningen. Tre av tio finner att den är nyttig för mig, men var fjärde ser ingen eller inte särskilt mycket nytta. Hälften har svarat varken eller. Enligt undersökningsledaren Eva Rylander är det svårt för en tidning med en så splittrad målgrupp (många olika yrken) att nå höga värden inom detta område.
90 procent av medlemmarna har tillgång till Internet hemma eller på jobbet. Men bara en procent uppger att de läser siftidningen på webben en eller flera gånger i veckan. 68 procent gör det aldrig.

BJÖRN ÖIJER© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.