Grillväder är för de flesta av oss förknippat med en öl eller två. Eller tre, fyra, fem...oj är backen redan tom? Och lådvinet läskade också ganska bra under de heta sommarkvällarna i juli. Men hur blir det med drickandet när solen gör sorti och semestern tagit slut?
Föreningen Alna, som arbetar med alkohol- och drogfrågor i arbetslivet, blir bland annat kontaktade av arbetsgivare som behöver hjälp med medarbetare som luktat alkohol eller bakfylla på jobbet. Ofta har det gått väldigt långt innan arbetsgivaren agerar.
- Efter semestrarna är det alltid ett högre tryck på oss, säger Lotta Almgren, områdesansvarig i södra och västra Sverige.
Men huruvida det ökade trycket beror på ökad alkoholkonsumtion under varma semesterdagar eller på att arbetsgivarna helt enkelt skjutit upp problemet till efter sommaren vill hon inte sia om. Det finns visserligen inte några vetenskapliga belägg för att alkoholkonsumtionen ökar i och med sol och semester, men Lotta Almgren menar att mycket tyder på att det är så att ledigheter medför ökat drickande.
- Vårt alkoholmönster har förändrats över tiden. Tidigare drack man i huvudsak bara under utlandsresan. Men vi har verkligen anammat det kontinentala inslaget att dricka varje dag hemma också, fast vi dricker mycket mer.
- Att dricka dagligen under semestern har blivit ett normaliserat beteende. Och semesterbeteendet sitter i mycket längre än det gjorde tidigare. Nu fortsätter man dricka även efter att man börjat jobba, bara för att det är sommar, och trevligt att sitta på uteserveringar och njuta av att det är vackert väder, säger Lotta Almgren.
Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med 30 procent på 10 år. Var fjärde svensk beräknas ha någon i sin omedelbara närhet som har alkoholproblem och oftast rör det sig om en arbetskamrat.
Vad gör man om man har en kollega som man misstänker dricker för mycket?
- Som arbetskamrat kan man bry sig som vilken bekymrad vän som helst och ta upp frågan med sin kollega. Men för att kunna göra det krävs att det finns ett sådant arbetsklimat på arbetsplatsen att det är okej att fråga. Och det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetskulturen.
Alkoholproblem är tveklöst en arbetsgivarfråga, anser Lotta Almgren. Det är chefens och ledningens ansvar att ta fram och synliggöra vilka riktlinjer som gäller och en policy för att hantera alkohol på arbetsplatsen.
- Arbetsgivaren måste också se till att den anställde tagit del av policyn och förstått den. Om man inte gjort det, försvårar det för arbetsgivaren att påtala misskötsamhet.
Även om en anställd känner till policyn innebär det inte att han eller hon får sparken om han eller hon bryter mot den. Arbetsgivaren måste först komma med en varning och har också ansvaret att utreda orsaken till misskötsamheten.
- Om utredningen visar att policybrottet beror på sjukdom, det vill säga alkoholism, kan arbetsgivaren inte säga upp den anställde utan måste erbjuda rehabilitering, säger Lotta Almgren.