Det framgår av Medlingsinstitutets lönestatistik för juli månad i år. Siffrorna beskriver den procentuella förändringen från samma månad året innan. De privatanställda tjänstemännens löner har ökat med 1,7 procent medan arbetarna i samma branscher fått större lönepåslag - 2,1 procent.
- Löneökningarna är historiskt låga, men vi har även historiskt låga påslag i avtalen, säger Bo Enegren hos Medlingsinstitutet.
Han har inte kunnat hitta lika låga löneökningar i statistiken som sträcker sig bakåt till 60-talet. Bara under 90-talskrisen var lönepåslagen i närheten, då var de drygt 2 procent. Men han säger också att inflationen är betydligt lägre nu än under de tidigare decennierna.
Bo Enegren pekar på att det i de flesta avtalen inte finns några löneökningar alls i april och maj. De avtalade förändringarna i juni är därtill låga.
Än så länge rör det sig om preliminär statistik som kan komma att justeras uppåt, men troligen inte så mycket för de privatanställda.
Bland de privatanställda tjänstemännen har de på finans- och försäkringsbolag fått störst löneökningar medan tjänstemännen i hotell- och restaurangbranschen nästan inte fått några påslag alls.
Bland privatanställda arbetare är det tvärtom. Anställda i hotell- och restaurangbranschen tillsammans med dem i transportsektor har fått de allra största procentuella påslagen. Byggnadsarbetarna har samtidigt fått blygsamma lönehöjningar.
I industrin har arbetarna fått större ökningar än tjänstemännen. Fram till juli i år har industriarbetarnas löner gått upp med 1,9 procent medan tjänstemännens löner ökat med 1,5 procent.