Arbetsgivarna har bråttom. När de har tänkt klart och är långt framme i processen sätts det en oerhörd press på ombudsmannen vid förhandlingarna. Allt måste gå rätt till när människor sägs upp.
- Det är så många förhandlingar och arbetsbelastningen är så hög att ombudsmännen ibland gör avkall på att ta hand som sig själva. De får inte börja springa i sitt ekorrhjul. Som chef måste jag motverka det, säger Thomas Hagman.
Unionen Skaraborg/Väst har fysiska veckomöten där varje person får säga sitt. Hur är belastningen för dig just nu? Behöver du hjälp? Varje ombudsman har även möjlighet att få professionell hjälp utifrån.
- Hösten var extrem men redan efter nyår lättade det något. Arbetsbelastningen börjar närma sig en acceptabel nivå. Men kanske är det en tillfällighet. Fordonsindustrin står och dallrar. Vi vet inte vad som kommer att hända. Det gäller att hålla ut och hålla ihop.
Unionen Göteborg har en extra resurs som informerar och hjälper medlemmar som har blivit uppsagda om vad de bör tänka på i samband med en eventuell arbetslöshet. Detta avlastar ombudsmännen en del. Förutom de ordinarie gruppmötena en gång i veckan har avdelningen ett diskussionsforum där alla 25 ombudsmän träffas.
- Vi kommer även att gruppvis ha handledning med en beteendevetare. Om diskussionsforumet är hårdvaran, där vi kvalitetssäkrar vår information till medlemmarna, är handledningen mjukvaran. Varje individ ska få komma till tals, säger Eva Blume Dillner, gruppchef på Unionen Göteborg.