Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Han får Kollegapriset

Med risk för att själv råka illa ut tog Mikael Franson strid för en kvinnlig kollega som hade lönediskriminerats. Det bidrog till att företaget påbörjade ett aktivt arbete för jämställda löner.
Niklas Hallstedt Publicerad 30 november 2010, kl 13:24

IT-konsulten Mikael Franson kunde inte somna. I stället låg han och tänkte på hur en av kollegorna på jobbet på IFS i Linköping behandlades. Hennes lön var rent ut sagt usel. Efter två år i yrket tjänade hon 18 000 kronor. När det äntligen blivit dags för lönerevision hade hon fått några ynka hundringar i påslag. Helt galet, tyckte Mikael, särskilt som kollegan gjorde ett oerhört bra jobb.

Vad skulle han göra? Han gick upp och satte sig vid datorn, och skrev ett mejl till cheferna.

Det är avsänt 01:23 på natten och inspirerat av Astrid Lindgrens satiriska saga om Pomperipossa. I ämnesraden står det Lika människors värde/ könsdiskriminering.

"Alla fina ord om hur duktig hon är värmer förvisso men de går inte att handla mat för. De duger inte ens att lämna till hyresvärden när hyran ska betalas", skriver Mikael och ställer sedan frågan hur det kommer sig att somliga manliga anställda på företaget tjänar betydligt mer: "Inte kan det väl bero på att hon är kvinna. Tanken svindlar. Inte kan väl ett modernt IT-företag på 2000-talet syssla med könsdiskriminering".

- Jag tycker inte om att folk blir felaktigt behandlade. Och jag såg hur besviken hon blev efter sitt lönesamtal. Hon, som var väldigt duktig och initiativrik, hade förväntat sig mer, säger Mikael i dag.

Astrid Lindgrens saga sägs ha bidragit till Socialdemokraternas första valnederlag på 40 år. Mikael Fransons saga gav också resultat. Ett mindre lyckligt, men inte oväntat blev att han bytte avdelning.

- Fast det var inte bara på grund av mejlet. Chefen och jag drog inte riktigt jämnt. Så när det fanns en ledig tjänst på supporten bytte jag.

Ett annat resultat blev att Cecilia Karlssons lön höjdes. Cecilia Karlsson är kollegan som Mikaels mejl handlade om. Nu tjänar hon 33 800 kronor, en höjning med nästan 16 000 på sex år.

Mycket annat har också hänt på IFS sedan dess.

- Det har blivit betydligt bättre. Numera är det ordning på lönekartläggningar och lönerevisioner. Jag vill gärna tro att jag bidragit till förändringen. Fast en ännu större orsak är att vi fått kollektivavtal. Jag hoppas och tror att något liknande inte skulle kunna hända i dag, säger Mikael Franson som trivs utmärkt på sitt arbete.

- Det är väldigt högt i tak. Vi jobbar mycket med feedback, man talar om vad man tycker och ger både ris och ros. Man får tänka på att det var ett ganska ungt företag också, nu har det mognat.

Cecilia Karlsson är övertygad om att mejlet hade en avgörande betydelse, inte bara för hennes lön.

- Både min chef och hennes chef fick upp ögonen för den situation som rådde på IFS. Jag vet att det är fler än jag som dubblerat sina löner sedan dess.

Mikael Franson är glad över utmärkelsen, även om han lite försiktigt försöker tona ned betydelsen av sitt agerande.

- Det som hände var ju fel, det är viktigt att påtala det. Jag skulle reagera på samma sätt i dag, men jag vet inte om jag skulle skicka ett brev.

Vad ska han göra med prispengarna, 10 000 kronor?

- Jag kanske köper IFS-aktier.

Fakta

Kollegapriset delas ut till någon som visat mod och integritet i kampen för yttrandefrihet och andra fri- och rättigheter i arbetslivet.
Priset delades ut för första gången i fjol. Då belönades undersköterskan Peter Magnusson som tog kampen mot rasism på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus.
Prissumman är på 10 000 kronor.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.