Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Han får Kollegapriset

Peter Magnusson larmade om främlingsfientliga attityder på jobbet - och blev utskälld, utfryst och arbetsbefriad.
Det var inte mod, säger han, som fick honom att ta steget att ställa upp i tv och berätta om hur patienter och anhöriga bemöttes på intensivvårdsavdelningen.
Niklas Hallstedt Publicerad

- Nej, jag trodde att jag gjorde något som låg i linje med vad sjukhuset ville. Det är väl klart att inte rasism eller ens det som är bara nästan rasism ska existera på ett sjukhus.

Innan han vände sig till tv hade han flera gånger rapporterat om händelser med rasistiska inslag till sina chefer. Chefernas reaktioner på Peter Magnussons rapporter var "kyligt".

- Jag har exempel på att anställda sagt saker som "jävla Taikon" och att "man borde släppa en bomb på syrianska stadion" inför patienter. Då har det för länge sedan passerat gränsen för vad som är jargong. Och det har effekter på vården. Jag menar att patienter kan ha fått sämre vård på grund av nonchalans och ovilja.

Efter att Peter Magnusson varit med i tv blev han utskälld av cheferna. Det fick han så småningom en ursäkt för. Som offentliganställd har man rätt att lämna uppgifter till media utan risker för påföljder. Det är också förbjudet att efterforska källor.
Men därefter har det varit locket på.

- Sista halvåret har tystnaden från sjukhuset varit närmast olidlig. Jag tolkar det som utfrysning.

Med facit i hand, hade du handlat likadant i dag?

- Jag skulle gärna vilja svara ja. Men det kanske inte skulle vara sant. Att bli arbetsbefriad och utskälld är ett högt pris att betala. Samtidigt tror jag att jag mår mycket bättre än om jag inte hade gjort något. Jag skulle ha haft otroligt svårt att förlika mig med hur det är.

Vad betyder Kollegapriset för dig?

- För mig känns det större än att få Nobelpriset. När jag gick där på min kammare visste jag ju inte om det jag gjorde hade någon betydelse eller inte.

Fotnot: Peter Magnusson tar emot Kollegapriset den 30 september vid ett seminarium som tidningen anordnar, som handlar om yttrandefrihet i arbetslivet. En längre intervju med Peter Magnusson kan du läsa i nästa nummer av Kollega, som kommer ut den 30 september.

Fakta

Det nyinstiftade Kollegapriset delas ut till någon som visat mod och integritet i kampen för yttandefrihet och andra fri- och rättigheter i arbetslivet. Den förste att belönas är undersköterskan Peter Magnusson som tog kampen mot rasism på intensivvårdsavdelningen  på Södertälje sjukhus. Prissumman är på 10 000 kronor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.