Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Han är Unionens 500 000:e medlem

Unionen har passerat den magiska gränsen en halv miljon medlemmar. Datateknikern Alper Aksoy heter mannen som gjorde det möjligt.
Ola Rennstam Publicerad

När Unionen bildades 2008 var det totala medlemsantalet drygt 480 000. Sedan dess har siffrorna dalat och stigit om vartannat. Den senaste tiden har värvningen gått på högvarv och i förra veckan nådde förbundet för första gången över 500 000 medlemmar. Det skedde när 28-årige Alper Aksoy valde att skicka in sin medlemsansökan.

Alper Aksoy har jobbat på it-företaget Qbranch i snart tre år och har tidigare drivit ett kafé tillsammans med sin bror men trivdes aldrig i restaurangbranschen. Han beskriver sig själv som en problemlösande med ett brett teknikintresse som följer honom både på jobbet och på fritiden.

Vad fick dig att ta steget att gå med i Unionen?
- Jag har funderat på det länge men tvekat om jag behöver vara med eller inte. Under den senaste tiden har jag ställt många arbetsrelaterade frågor till dem som sitter i klubbstyrelsen, med tiden kändes det självklart att gå med när jag utnyttjar deras hjälp. Jag har nästan fått skuldkänslor för att jag trakasserat dem med en massa frågor utan att vara medlem. Företaget blev uppköpt för några månader sedan och det bidrog också till beslutet samt att jag känner att jag vill vara med och bidra.

Varför har du inte gått med tidigare?
- Känslan har varit att jag klarar mig själv. Men med tiden har jag upptäckt att jag inte kan de juridiska frågorna tillräckligt bra. Klubben har varit till stor hjälp med att förklara vad som gäller. Jag har haft mycket frågor kring vilka tider får man jobba och vad arbetsgivaren egentligen får beordra mig till.

Vilka är dina förväntningar på medlemskapet?
- Har inte funderat så mycket på det. Månadsavgiften kommer såklart att märkas. Förhoppningsvis kommer jag ha hjälp vid löneförhandlingar och när det dyker upp förändringar som nu nyligen när vi skulle omorganisera och en del fick byta arbetssituation. Jag känner att jag vill få ta del av den hjälpen och få råd om jag råkar i samma situation.

Hur känns det att vara den 500 000:e medlemmen?
- Det känns bra att veta att man inte är ensam. När jag fick veta hur många det är på jobbet som är med känns det som att vi kan göra skillnad, att man har något att säga till om och att chansen är stor att företaget lyssnar. Utan klubb hade jag inte känt mig lika säker på att vi skulle kunna påverka ledningen. Och det är likadant med en halv miljon medlemmar i Unionen, det finns en kraft bakom rösten.

Som Unionens mest gröna medlem - vad anser du om förbundets färgval?
- Jag är naturmänniska och gillar den färgen väldigt mycket, det känns miljövänligt och mysigt. Om man ska blanda in i politik lutar färgen mest åt Miljöpartiet och det känns bra ur min synvinkel. Det gröna ger ett inbjudande intryck, till skillnad från rött och blått som känns mer påtvingat.

Hur ska en bra kollega vara?
- Samarbetsvillig och trevlig. Man ska inte skjuta ifrån sig arbete, utan dra sitt strå till stacken.

Fakta

Namn: Alper Aksoy
Ålder: 28
Bor: Nacka utanför Stockholm
Yrke: Windowstekniker på it-företaget Qbranch

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.