Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

GP vägrar kompensera försämrade villkor

Längre arbetstid. Oförändrad lön. Det är budskapet från Göteborgs-Postens ledning.
- Arbetsgivaren är helt kallsinnig till att ge oss någon kompensation, säger Liselotte Andersson, ordförande i Unionenklubben.
Ola Rennstam Publicerad

Unionens medlemmar på Göteborgs-Postens olika bolag har arbetat 38,75 timmar i veckan så länge alla kan minnas. Men nu vill arbetsgivaren att personalen ska gå upp till 40-timmarsvecka eftersom detta gäller på Stampenkoncernens alla andra tidningar, vilket fått missnöjet att jäsa bland Unionenmedlemmarna. Om förslaget blir verklighet skulle personalen årligen tvingas arbeta 60 timmar mer än idag.
Problemet är att företaget vägrar att ge de anställda någon som helst kompensation för dessa försämrade anställningsvillkor.

- Det är en självklar princip att om man tar anställning utifrån vissa förutsättningar och den ena parten vill försämra dessa förutsättningar så ska det utgå kompensation. Det skulle jag kunna förklara för min elvaåring, men arbetsgivaren förstår inte resonemanget. Det är som att vi skulle säga att vi tänker bara arbeta 35 timmar men ha samma lön och förmåner, säger ombudsman Hans Ekström, som skött de centrala förhandlingarna.

Det råder olika meningar om det existerar ett lokalt kollektivavtal som reglerar arbetstiden. Arbetsgivaren säger tvärsäkert nej på den punkten, medan fackklubben hänvisar till äldre protokoll där arbetstiden slås fast. Några i personalen har även denna arbetstid inskrivet i sitt anställningskontrakt.

Trots att klubben kunde tänka sig att gå med på en utökad arbetstid strandade de lokala förhandlingarna.
- Vi gillar inte de här försämringarna men kan acceptera det eftersom alla andra i koncernen jobbar 40 timmar. Men då vill vi givetvis ha kompensation, antingen i form av extra ledighet eller i pengar. Vi har stångat oss blodiga och presenterat flera kreativa förslag men arbetsgivaren har varit helt kallsinnig, säger Liselotte Andersson, klubbordförande för Unionens klubb Polhem.

Inte heller under de centrala förhandlingarna ville företaget tumma på sin inställning.
- Arbetsgivaren erbjöd en engångskompensation i form av sju dagar ledighet i en kompbank samt att anställda över 50 år skulle få behålla sin nuvarande arbetstid, vilket vi sa nej till. Förändringen är permanent och då ska kompensationen också var det, säger Hans Ekström.
På andra avtalsområden har arbetsgivarorganisationen Medieföretagen accepterat principen att arbetstidsförändringar ska kompenseras, detta gäller dock inte kollektivavtalet för TU, Tidningsutgivarna.

När resultatet av de centrala förhandlingarna presenterades på ett medlemsmöte var det upprörda tongångar.
- Jag är mycket besviken på arbetsgivaren. De finns ingen som helst vilja att hitta en lösning. Jag hoppas att arbetsgivaren till sist inser det absurda i det här. Nu är det viktigt att vi visar enighet och håller ihop, säger Liselotte Andersson.

Klubben avvaktar nu arbetsgivarens nästa drag.

Unionens klubb Polhem har ett hundratal medlemmar som har sina anställningar i bolagen Göteborgs-Postens Nya AB, Stampen AB och Samedio Affärsservice AB.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.