Friåret syftar bland annat till att få in arbetslösa på arbetsmarknaden igen. Den som tar ledigt får en ersättning som motsvarar 85 procent av a-kassan, och kan ägna sig åt vad han eller hon vill, utom att jobba för en annan arbetsgivare.
Intresset i de tolv kommunerna har varit enormt. I flera kommuner har de som i år fått sin ansökan godkänd väntat sedan 2002. Ofta går det två avslag på beviljad ansökan. I Piteå har 54 fått klartecken. 196 personer står i kö. I Hultsfred hade man i år runt 70 ansökningar till 17 helårsplatser. Bara i ett par kommuner finns pengar kvar att hämta.
Oftast är det först till kvarn som gäller. I Hällefors har man valt att lotta ut platserna.
I Västerås har man medvetet satsar på att få in långtidsarbetslösa vikarier. Eftersom det räcker att vikarien varit inskriven en dag vid arbetsförmedlingen kan arbetsgivaren i många fall veta på förhand vem de vill ha för tjänsten.
- Vi har verkligen gjort allt för att motverka att arbetsgivaren väljer ut en vikarie, säger Roland Andersson på arbetsförmedlingen i Västerås.
Dessutom har arbetsförmedlingen i Västerås själv haft ett antal friårslediga under försöksperioden. De flesta vikarier har sedan fått anställning.
- Vi ser det här som en bit av vår rekrytering, eftersom vi befinner oss i en rekryteringssituation hela tiden, med ganska många pensionsavgångar, säger Roland Andersson.
I Åmål har man löst den stora efterfrågan på friår dels genom att äska extra anslag, dels genom att bevilja alla sökande 75 procent av tiden de har ansökt.
- Jag har inte hört någon som reagerat negativt. Vi har 80 nöjda personer som har fått friår här, säger Jörgen Wiman.
De allra flesta som beviljas friår arbetar inom den offentliga sektorn. Uppemot 70 procent av de friårslediga är kvinnor. Eftersom ingen behöver redovisa vad ledigheten ska tillägnas är det svårt att säga vad som lockar mest. Arbetsförmedlarnas bild är att de flesta väljer att vara hellediga. En del förlänger sin föräldraledighet och några studerar. Ett fåtal väljer att starta eget.
LINDA SVENSSON
Fakta de tolv försökskommunerna:
Piteå: Inga pengar kvar
Gällivare: Inga pengar kvar
Strömsund: Pengar kvar för några kortare friår
Västerås: Inga pengar kvar
Botkyrka: Inga pengar kvar
Katrineholm: Inga pengar kvar
Hällefors: Inga pengar kvar
Åmål: Inga pengar kvar
Göteborg: Inga pengar kvar
Hultsfred: Inga pengar kvar
Landskrona: Inga pengar kvar
Lund: Pengar kvar
Fakta friår:
Friår kan sökas av den som arbetat minst två år hos samma arbetsgivare.
Man kan söka för mellan 3 och 12 månader och får en ersättning som motsvarar 85 procent av a-kassan, lägsta ersättning är 7040 kronor i månaden.
Friår och vikarie måste godkännas av arbetsgivaren. Platsen ska tillsättas av en person som är inskriven vid arbetsförmedlingen.
Den som har friår får inte ta en ny anställning eller hoppa in på sin ordinarie arbetsplats.