Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Flirtande vardagsmat i tjänsteyrken

Flirtade hovmästaren med dig eller blev du charmad av kassören på Systemet? Var inte orolig - det var inte allvarligt menat. En ny undersökning visar att 92 procent av de anställda inom tjänstesektorn förställer sig i kundkontakterna.
Johanna Rovira Publicerad

Att ha kundkontakter i sitt jobb är både på gott och ont, visar en enkätundersökning som är gjord av två arbetslivsforskare vid Karlstads universitet. Å ena sidan ger mötet med kunderna arbetsglädje, uppgav 98 procent av de 500 tillfrågade. Å andra sidan känner nästan lika många stora krav på sig att alltid vara lika leende och tillmötesgående, hur de än mår.

- Poängen med våra studier är att det visar att folk i tjänstesektorn upplever arbetet tudelat, säger Lars Ivarsson, filosofie doktor i arbetsvetenskap, som tillsammans med kollegan Patrik Larsson, gjort undersökningen.

- Att nio av tio uppger att de döljer sina riktiga känslor, är i sig inte så kontroversiellt - det är något vi alla gör dagligen, till exempel om en kollega har ful frisyr. Men det finns forskning som visar att jobb där man måste förställa sig leder till att man så småningom förlorar sitt riktiga jag och har svårt att avgöra vilka känslor som är äkta.

Anpassningskrav kan leda till social utmattning och så många som 40 procent av de tillfrågade i undersökningen uppgav att de drar sig undan sociala kontakter på fritiden på grund av sitt arbete.

På vilka sätt förställer man sig då? En fjärdedel av de anställda uppgav att det händer att de flirtar med kunder. 90 procent att de kopplar på charmen och hela 98 procent att de använder humor i mötet med kunder. Fast det kan röra sig om rent önsketänkande, medger Lars Ivarsson.

- Det finns tveksamheter om vad charm egentligen är. Tydligt är dock att både charm och humor är positivt laddade egenskaper folk gärna tillskriver sig, medan flirt är mer negativt. Våra djupintervjuer visar att ett uttryck för humor är att driva lite med kunderna, särskilt stamkunderna uppskattar att man retas med dem, säger Lars Ivarsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.