Skillnaderna mellan hur snabbt landets 33 a-kassor kan hosta upp pengar till en arbetslös är stora, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Enligt en ny rapport är den så kallade genomströmningstiden för en arbetslös som är medlem i Unionens a-kassa 50 dagar.
Fast Unionen är ingalunda värst. Kassast är fiskarnas kassa. Funderar du på att byta a-kassa, så undvik Sveriges fiskares - förra året fick en arbetslös fiskare vänta 110 dagar på att få ut pengar. Den långa väntetiden, framgick av rapporten, beror på att Fiskeristyrelsen när som helst kan utlysa fiskestopp och därmed orsaka massarbetslöshet bland fiskarna.
Snabbast var Finans- och försäkringsbranschens respektive Skogs- och Lantbrukstjänstemännens a-kassor. En arbetslös banktjänsteman behövde bara vänta 36 dagar på sin a-kassa. Mediantiden för landets alla a-kassor var 52 dagar.
Genomströmningstiden har ökat generellt, enligt rapporten. En bidragande orsak är de nya a-kassereglerna som krånglat till det för både handläggare och arbetslösa, som i större utsträckning än tidigare måste komplettera sina handlingar.
Siffrorna i rapporten handlar om alltså om genomströmningstiden - den tid det faktiskt tar från att den arbetslöse anmält sig hos arbetsförmedlingen till dess att han eller hon fått sina pengar eller åtminstone ett beslut om avslag.
- A-kassan kan hävda att de bara har två veckors handläggningstid, men det är en annan sak än den tid det de facto tar, säger Fredrik Karlman uppdragsansvarig utredare vid Tillsynsenheten på IAF.
A-kassorna har enats om en målsättning som säger att handläggningstiden av ett normalärende ska omfatta högst två veckor. Dessutom har 30 av kassorna egna mål för handläggningstiden - Unionens mål är till exempel fem dagar. Men eftersom kassorna har fem olika definitioner på vad som räknas som handläggningstid går dessa siffror inte att jämföra mellan förbunden. Några förbund räknar till exempel arbetsdagar, andra faktiska dagar.
- Problemet med hur man definierar handläggningstiden kommer förhoppningsvis att lösa sig i början av nästa år när alla kassor har infört ärendehanteringssystemet ÄGA, säger Fredrik Karlman.