Kritiken och önskemålet förs fram i ett par motioner till kongressen. Marina Åman, ordförande i riksklubben på IBM, säger:
- I dag använder Unionen till stor del Microsofts licensierade programvaror och har låst in sig i det. Det vi vill är att man ska utreda ett annat alternativ och då undvika en leverantör som saknar kollektivavtal.
I ett yttrande skriver förbundsstyrelsen att Unionen främst ska välja leverantörer där kollektivavtal finns. Men att det kan frångås om en leverantör exempelvis bedöms ha en unik kompetens och speciellt attraktiva produkter. Vad anser du om det?
- Visst kan det finnas tillfällen där det inte finns någon annan leverantör och då talar jag om Unionen generellt. Men om vi själva tror på kollektivavtalet så bör vi leva som vi lär, säger Marina Åman.
Det alternativ till Microsofts programvara som IBM:s riksklubb föreslår är en så kallad fri programvara, som var och en kan ladda ned gratis på Internet. Motionärerna hävdar att den programvaran är likvärdig eller bättre än den Unionen nu har.
- Jo, vi anser det. Och de fria programvarorna är faktiskt förvånansvärt lika Microsofts, säger Marina Åman.
- Men vi anser också att det här är en demokratifråga. På en arbetsplats som saknar kollektivavtal är det svårare för klubben att få använda arbetsgivarens verktyg för sin verksamhet, och då måsta man som klubb ha egna verktyg, där en licensierad programvara blir väldigt dyr för klubben.
Om Unionen börjar använda fri programvara så kan man sedan dela med sig av de verktygen till klubbar och även andra fackföreningar både i Sverige och utomlands. Och det utan att behöva ta hänsyn till restriktiva regler eller höga kostnader, menar IBM:s riksklubb.
- Klubbarna skulle kunna få ett IT-paket och sedan också ändra programmen utifrån sina egna behov, vilket man inte kan göra med en licensierad programvara.
I sitt yttrande framhåller förbundsstyrelsen att man är positiv till en utredning om tänkbara alternativ till leverantörer utan kollektivavtal. Men förbundsstyrelsen är samtidigt negativ till en övergång till fri programvara, med motiven att den inte skulle kunna tillgodose de specifika behov som Unionen har och att det skulle kosta tiotals miljoner kronor att byta ut det system man har i dag.
- Vi vill att man ska utreda det här men får bara till svar att det blir för dyrt, säger Marina Åman.
- Visst måste man väga in vad det kostar att byta. Men det vi vill är att man ska utreda hur mycket det kostar att byta till fri programvara för att se om det är ett alternativ. Sedan kanske man ändå kommer fram till att det är för dyrt.
Att IBM skulle tjäna något på att Unionen byter ut Microsofts programvara mot fri programvara förnekar Marina Åman bestämt.
Unionens IT-chef Allan Zoltan vill inte orda så mycket om förslaget men säger:
- Vi är inte emot en så kallad fri programvara som sådan och tittar alltid på den möjligheten. Men det finns en mängd problem med den programvaran. Ett exempel är att den inte alls är lika testad och säker som standardprodukter, ett annat är att vi i så fall skulle stå utan support om något går fel.
Visst är det jätteviktigt att Unionens leverantörer har kollektivavtal, säger han.
- Men det finns också en smärtgräns vad gäller kostnaderna. Och att byta ut vårt system mot den så kallade fria programvaran skulle innebära oöverskådliga kostnader i dagsläget.
Enligt Thomas Wallberg, regionchef för Unionen Stockholm, pågår nu förhandlingar med Microsoft om tecknandet av ett kollektivavtal. Hur långt man kommit går han inte in på.
- Vi kan säga att vi jobbar med Microsoft om det här på ett positivt sätt, säger han.