En försvårande omständighet om man ska dra någon slutsats av Unionens statistik är att de inrapporterade arbetsskadorna före 2008 endast gäller tidigare Sifmedlemmar.
Men klart är att antalet arbetsskadeärenden har minskat, från 129 under 2007 till 109 förra året.
- Men man kan inte med bestämdhet säga att det skett någon minskning av arbetsskadorna eftersom många kan strunta i att anmäla av olika orsaker, säger Ewa Pettersson, arbetsskadehandläggare på Unionen.
- Sedan vet vi ju också att Försäkringskassan har stora problem och då kan det ligga ärenden där sedan länge som visar sig först i nästa års statistik.
En del av de medlemmar som har hört av sig till förbundet har flera arbetsskador.
Enligt de inrapporterade fallen har de psykiska besvären, som steg kraftigt till 70 under 2007, nu minskat till 42 under 2008. Ungefär lika många belastningsskador respektive olycksfall har rapporterats.
2007 var det framför allt kvinnor som drabbades av psykiska besvär som utbrändhet, depression, hjärtinfarkt och stroke till följd av stress eller mobbning. Förra året fick lika många män som kvinnor en sådan skada.
Under de tio år som först Sif och sedan Unionen fört statistik över inkomna arbetsskadeärenden har ständigt män mellan 50 och 59 år varit mest drabbade. Under fjolåret var en psykisk skada vanligast i den åldersgruppen.
Bland yngre, mellan 20 och 49 år, var olycksfall den mest förekommande arbetsskadan medan äldre, mellan 60 och 69 år, främst drabbades av belastningsskador följt av psykiska besvär. I den sistnämnda åldersgruppen har flest kvinnor skadats.
Enligt en undersökning som Arbetsmiljöverket gjorde i höstas anmäler bara 15 procent av alla som haft arbetsskaderelaterade besvär det till Försäkringskassan.
Den vanligaste orsaken är att man inte har bedömt att besvären varit så allvarliga. Men en del uppger i stället att de inte har vetat om att arbetsskador ska anmälas, andra uppger att de inte gjort en anmälan av rädsla för att stöta sig med sin arbetsgivare.
När det gäller arbetsskador och tvister om ersättning är det LO-TCO Rättsskydd som driver ärendena för Unionens medlemmar. Oftast handlar det om att få arbetsskadan godkänd och i och med det också rätt till ersättning från Försäkringskassan.
Under förra året avslutades 157 Unionenärenden om arbetsskador efter handläggning hos LO-TCO Rättskydd. Rättskyddets hjälp resulterade i att de berörda medlemmarna fick rätt till en sammanlagd ersättning på drygt 25 miljoner kronor. I den summan är också framtida ersättningar för inkomstförluster med belopp som följer nivån på basbeloppet inräknat.
När är det en arbetsskada?
Om man skadar sig på jobbet eller när man är på väg till eller från sin arbetsplats kan man få ersättning från arbetsskadeförsäkringen.
Den gäller för alla som arbetar, oavsett om man är anställd, uppdragstagare eller egen företagare. Också vissa studerande kan omfattas. Men arbetsskador tolkas snävt.
Om du skadar dig gäller det att höra av sig snabbt till facket.
Mer information om arbetsskador och arbetsskadeförsäkringen finns på Försäkringskassans hemsida.