Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Färre kvinnor i styrelserna

Andelen kvinnliga styrelseledamöter i landets 347 000 aktiebolag har minskat, från 19 till 15 procent, sedan förra året. Den största nedgången har skett i Stockholm, Skåne och Värmland.
Anita Täpp Publicerad

Många undersökningar om hur stor andel kvinnor som finns i de svenska bolagsstyrelserna gäller bara börsnoterade företag.

Nyligen presenterades exempelvis en undersökning gjord av SVT:s Rapport som visade att den kvinnliga representationen ligger på 20 procent i år.

Men om man kontrollerar hur det ser ut i landets samtliga aktiva aktiebolag blir bilden en annan.

Enligt den statistik som kredit- och affärsföretaget Creditsafe tagit fram har den kvinnliga andelen i bolagsstyrelserna i stället minskat med fyra procentenheter, från 19 procent förra året till 15 procent i år.

Bäst på kvinnlig representation i bolagsstyrelserna var man förra året i Stockholm, Skåne och Värmland där runt var femte styrelseledamot var kvinna.
Men i och med att andelen kvinnor i styrelserna nu minskat med fem procentenheter i samtliga dessa län delar i dag i stället Stockholm, Uppsala och Jämtland toppositionen med Gotlands län som är det enda där andelen kvinnor ligger kvar på samma nivå som förra året. I dessa län är 17 procent av styrelseledamöterna kvinnor.

Sämst är det i Jönköpings län där nu andelen kvinnor är ännu lägre än i fjol, 12 procent mot 14 förra året. Vilket betyder att bara lite drygt var tionde styrelseledamot är kvinna.

Av Creditsafes statistik framgår även att andelen kvinnor i bolagsstyrelserna minskat mest i stora och medelstora företag.

I de största bolagen, med minst 199 anställda, och i de medelstora bolagen, med mellan 50 och 199 anställda, har andelen nästan halverats, från 33 till 18, respektive från 25 till 14 procent.

När det gäller andelen kvinnor i bolagsstyrelserna inom olika branscher så har den i särklass största minskningen skett i gruv- och mineralutvinningsindustrin, från 22 till 10 procent.

Men också inom kreditinstitut och försäkringsbolag, tillverkningsindustri, informations- och kommunikationsföretag samt handel, serviceverkstäder för motorfordon och motorcyklar har nedgången varit stor.

Inte helt oväntat är de enda två branscher som gått mot strömmen vård- och omsorgsföretag och serviceföretag.

Oavsett vilken undersökning man tar del av så visar resultaten att det ännu är långt till regeringens mål om att 40 procent av bolagens styrelseledamöter ska vara kvinnor.

Norge, Spanien och Island har lagstiftat om kvotering till bolagsstyrelserna för att försöka komma tillrätta med problemet och nu hotar också EU-kommissionen med ny lagstiftning.

Men i Sverige är frågan om kvotering ännu inte aktuell.

- Jag står fast vid att näringslivet måste göra mer men är också fast besluten om att kvotering inte är rätt väg att gå, sa Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni nyligen till Svenska Dagbladet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.