Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fahlberg ser potential i Saab

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg besökte på måndagen Saab Automobile i Trollhättan där hon träffade medlemmar och företagets ledning.
- Dagens stora aha-upplevelse för mig var den stora omstart man måste göra, säger hon.
Anita Täpp Publicerad

Saab säljer färre bilar än man önskat. Vi årsskiftet avslutas kontrakten för 220 visstidsanställda i produktionen. Trots det ser Unionens ordförande Cecilia Fahlberg positivt på framtiden för bilfabriken. 

- Sett utifrån kan man tycka att det bara är att trycka på en knapp och börja sälja fler bilar. Men som fristående från GM måste man ju gå en helt annan väg nu och bygga upp allt igen, som distributionskanaler och marknadsföring, säger Cecilia Fahlberg.

- Jag kan tycka att av de beskrivningar som ibland har gjorts av bland annat media så ska det gå så snabbt allting. Nu ska man producera och sälja med rekordfart. Men med tanke på att man går en helt ny väg nu så kan man inte förvänta sig ett resultat så snabbt. Det gäller att ha uthållighet.

Vad tror du om Saabs framtid?

- Utan att vara någon expert på bilindustrin så är jag ändå övertygad om att det finns en väldig potential i varumärket och den kultur med att utveckla bilar som finns i Trollhättan.

Du tror inte att det kan gå fel därför att det går för långsamt med att släppa nya modeller?

- Att döma av det möte jag haft med Saabs vd Jan Åke Jonsson och medlemmarna i dag så tror jag inte det. Hela turbulensen förut, med det avbräck som det inneburit, gör naturligtvis att man har en ny mödosam väg med att tillverka och leverera nya bilar.

- Men det finns en kraft i affärsplanen, det finns finansiering och det finns utveckling. Och man har god framtidstro, samtidigt som det finns en otålighet bland medlemmarna, som vill att försäljningen ska ta fart nu. Och otålighet kan vara bra, säger Cecilia Fahlberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.