Unionens anställda har via sin koncernklubb Gemensam kunnat teckna en kollektiv sjuk- och olycksfallsförsäkring, som bekostats av arbetsgivaren. Nu vill arbetsgivaren inte betala den längre och beskedet blev droppen som fick bägaren att rinna över för flertalet av Unionens klubbar.
A-kassans klubb menar att man måste kunna lita på att arbetsgivaren står för sitt ord och när arbetsgivaren dessutom är en facklig organisation är förväntningarna extra höga.
"Vi inspirerades av tanken på ett framåtsträvande och "kaxigt" förbund. Vi trodde inte att kaxighet innebar att mötas av kortsiktighet, arrogans eller självtillräcklighet", skriver a-kasseklubben i sitt upprop.
Norrbottenklubben visar på en rad försämrade villkor för personalen och jämställer Unionen med andra arbetsgivareförbund.
"I löneavtalet vill vår arbetsgivare (... ) inte alls ha några individgarantier, något vi slåss för att våra medlemmar ska få i sina avtal", skriver klubben.
Fyra klubbar i Mälardalen, Dalarna, Uppland och Göteborg har gemensamt skrivit under ett upprop där de säger sig vara beredda att ta strid för det avstådda löneutrymmet som nu tas ifrån alla anställda utan kompensation. De betonar att den människosyn arbetsgivaren har inte vilar på de fackliga grundvärderingarna om alla människors lika värde och rätt.
"Vad kommer att hända med de av våra kamrater som inte har en möjlighet att teckna en vidareförsäkring på grund av bristande hälsodeklaration eller för svag ekonomi? Vem tar ansvar för dem? Är Unionens lednings nya melodi att ensam är stark och själv är bästa dräng?" skriver de fyra klubbarna.
- Nej, det stämmer inte, svarar Bengt Olsson, Unionens andre vice ordförande och ledamot i arbetsgivarens förhandlingsdelegation.
Han förstår inte kritiken i breven och ännu mindre varför klubbarna skickar upproret till regionstyrelserna, som de gjort i vissa fall.
- De går utanför den förhandlingsordning som finns. Det pågår en förhandling och man har inte sagt att man ska ta bort försäkringen helt och fullt utan att kompensera det, så har jag fattat det i alla fall, säger Bengt Olsson, som en gång i tiden förhandlade fram personalförsäkringen för HTF-klubbens räkning.
- Det är en jättebra försäkring, men redan för ett år sedan klargjorde man att försäkringen skulle gälla under 2008 och sedan skulle man ta upp nya förhandlingar. Det är det man gör nu. Det är inget konstigt med det.
Martin Jefflén, ordförande för största klubben förbundskontoret anser däremot att arbetsgivarens agerande, att ensidigt bestämma sig för att ta bort försäkringen, är märkligt.
- Vi ansluter oss till den kritik som finns om försäkringen och har formulerat ett eget brev, säger han.
- Jag ser uppropen som ett uttryck för den frustration som finns om hur olika frågor hanteras inom förbundet, säger Ulf Olsson, ordförande i koncernfacket Gemensam, som förhandlar med arbetsgivaren.
- Vi är mitt inne i förhandlingen om försäkringsavtalet och är väldigt tydliga i att det här är villkor vi är beredda att försvara.
Unionen kan enligt uppgift spara runt 2,5 miljoner på att säga upp försäkringen.